Поділитися

В період 10-12 грудня 2020 року у 9 регіонах України відбулись тренінги для адвокатів безоплатної правової допомоги на тему “Кримінальний процесуальний кодекс України: застосування крізь призму європейських стандартів”.

Під час тренінгу адвокати розібрали низку кейсів, розібрашись з якими, адвокати БПД отримали нові перспективи розуміння кримінального процесуального кодексу. До вашої уваги кейс №1 – затримання.

НАСКРІЗНИЙ КЕЙС

Передісторія

Олівія Нестеренко — 17-річна дівчина. Вона живе разом із вітчимом у Дніпрі. Мати померла, коли їй було 13 років. Також у дівчини є батько, у якого вже давно є інша родина та діти, але він, за можливості, також бере участь у житті Олівії. Відносини з вітчимом та батьком у дівчини добрі, стосунки довірливі. Родина Олівії живе скромно. Вистачає на їжу та навчання.

З 16-ти років Олівія почала навчатись у музичному училищі, де мала успіхи на дисциплінах з вокалу.

Олівія вже рік зустрічається з хлопцем Максимом, з яким, як їй здається, у них серйозні стосунки. Максиму 18 років. Якось під час зустрічі Олівії з Максимом та двома його друзями – Денисом і Стасом — останні почали обговорювати план, як можна заробити гроші. Олівія не дуже вникала в цю розмову, поки хлопці не запропонували їй також взяти в цьому участь. На запитання, що їй необхідно робити, вони сказали, що просто скористатися своєю вродою та відволікти заможного чоловіка, поки вони заберуть у нього гроші та інші речі, які потім можна буде продати.  Олівія спочатку не погодилась, оскільки розуміла, що це порушує закон, але хлопці стали вмовляти і запевнили, що ніхто не постраждає, а цей заможний чоловік, Михайло Тирнавський,  заробляє нечесним шляхом, надаючи приватні кредити під великі відсотки. Крім того, ходять чутки, що він співпрацює з чорними ріелторами і відбирає квартири у людей, які опинились у біді. Михайло Тирнавський дружить з керівництвом поліції в місті, і йому все сходить з рук.  Тому це навіть буде справедливо, якщо у нього забрати майно, яким він розжився незаконно.

Фабула справи

Олівію ознайомили з таким планом дій: Олівія приходить у клуб «Перчений кіт», де часто буває  Михайло, знайомиться з ним. Потім підсипає йому у напій снодійне і виводить на вулицю подихати повітрям, де він засинає на лавці. Після чого Максим з друзями забирають у сплячого  Михайла його особисті цінні речі та гроші і тікають.  Олівії цей план не видався небезпечним, а навпаки, нескладним, до того ж, хотілося заробити грошей на гарний одяг.

18 травня  2019 року Олівія з друзями приступили до виконання плану. Все починалося так, як вони запланували. Коли Олівія з Михайлом вийшли на вулицю і Олівія помітила, що він засинає, вона скинула смс Максиму, щоб вони з друзями підходили.  Коли хлопці підійшли, Михайло, здавалось, спить.  Олівія відійшла за будівлю клубу і чекала хлопців. Максим із друзями почали шукати у кишенях Михайла цінні речі. Під час цього Михайло прокинувся та намагався чинити опір, у відповідь  Максим крикнув своєму другу Денису: «Пора діставати те, що ти приніс!». Денис дістав ножа і вдарив два рази Михайла у живіт. Після цього хлопці забрали у Михайла 20 тисяч гривень, iphone 11 вартістю 25 тисяч гривень, золотий ланцюг і перстень вартістю 37 тисяч гривень.

Потім підбігли до Олівії, і всі разом пішли додому до Стаса роздивлятися та ділити вкрадене. Олівія побачила кров на руках та одежі Дениса, і спитала, звідки вона. Але Максим їй відповів, що це не її справа.

У квартирі у Стаса речі поділили так: телефон віддали Олівії, золоті вироби хлопці вирішили здати зранку в ломбард і разом із викраденими грошима поділити між собою. Після цього Олівію відправили на таксі додому.

Що з Михайлом Тирнавським?

Через декілька хвилин після нападу на Тирнавського охоронець клубу вийшов покурити та побачив пораненого Михайла. Він одразу викликав поліцію та швидку допомогу. Швидка забрала Тирнавського через 15 хвилин до шпиталю. Не зважаючи на те, що поранення ножем були нанесені у живіт, не були зачеплені важливі органи. Поліція почала огляд місця події, під час якого, зокрема, вилучила відеозапис із камери спостереження. Тирнавський повідомив поліцейським, які речі у нього були викрадені. У Михайла Тирнавського справді виявилися друзі серед поліцейських, яких він попросив «накрутити нападникам максимально».

Наступного дня, 19 травня 2020 року

Поліцейські надали орієнтир на викрадені речі у ломбарди міста. І о 12-й годині в поліцію зателефонувала працівниця одного з ломбардів і повідомила, що прийшов молодий хлопець на ім’я Стас і здав золотий ланцюг та перстень , схожі на опис, наданий поліцією.

Поліція за даними ломбарду затримала Стаса у нього в квартирі. Зробили обшук у квартирі. Знайшли просякнуті кров’ю речі та ніж.

При вивченні телефонної переписки Стаса, а також особистих профілів у соціальних мережах, поліція встановила інших учасників нічних подій і було вирішено здійснити їх затримання.

Затримання Олівії

19 травня 2019 р. о 16:00 поліцейські прийшли до Олівії в училище, перевірили вивченням особової справи, що Олівія дійсно навчається там, та повідомили їй, що вона зобов’язана поїхати з ними у відділ поліції. Олівія спитала, чи може вона приїхати після занять, але їй повідомили, що це терміново, і якщо вона не поїде, буде тільки гірше для неї.

Олівія не повідомляє поліцейським про те, що їй 17 років, оскільки боїться, що у такому випадку одразу викличуть батька. Проте у поліцейських є доступ до інформації про її вік: соціальні мережі, особова справа училища, студентський квиток. Крім того, Олівія має зовнішність підлітка.

У відділку поліції її не випускають з кабінету навіть у туалет. Беруть письмові пояснення, де вона зізнається у тому, що брала участь у викраденні майна Тирнавського. Також після пояснення поліцейські вилучають у неї викрадений у Тирнавського мобільний телефон, оформлюючи це протоколом добровільної видачі. Олівію залишають ночувати у райвідділку, говорячи, що наступного ранку їй викличуть адвоката і тоді вирішать, що робити з нею далі.

Наступного дня, 20 травня 2019 року о 16-ій годині, слідчий  почав складати повідомлення про підозру Олівії, яку їй було вручено о 17:30.  Приблизно в цей час слідчий склав і протокол про затримання, зазначивши там дату та час затримання: 20 травня 2019 року, 14:00, і викликав через Центр безоплатної правової допомоги адвоката, щоб здійснити допит підозрюваної.

Адвокат прибуває у відділ поліції о 18:00.

Повідомлення про підозру вручається.

Подальші дії

Обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою; продовження дії запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою; розгляд справи в суді.

Хронологія подій , що відбуваються в наскрізному кейсі


Публікація була створена ГО «Україна без тортур» за підтримки Ради Європи в Україні в рамках проведення тренінгів для адвокатів БПД «Кримінальний процесуальний кодекс України: застосування крізь призму європейських стандартів»