Поділитися

26 січня о 13.00 в УНІАН ГО “Україна без тортур” організовує пресконференцію на тему: “Трагедія у Харкові: як вирішити проблему незаконного утримання людей у приватних закладах” .Організатор: ГО “Україна без тортур”.

Спікери:

Костянтин Автухов – виконавчий директор ГО “Україна без тортур”;

Артем Осипян –  експерт проекту MH4U;

Олег Димарецький – директор всеукраїнського об’єднання людей з наркозалежністю “ВОЛНА”;

Вячеслав Свірець – директор ГО “Експертний центр з прав людини”, екс-начальник управління ГПУ, яке наглядає за місцями несвободи;

Сергій Красноперов – екс-представник Уповноваженого в східних областях.

Мова піде про наступне. 21 січня внаслідок пожежі у Харківському приватному геріатричному пансіонаті  “Золотий час” згоріло 15 людей.  Цей заклад виявився пов’язаним з мережею реабілітаційних центрів для наркозалежних. Місцеві мешканці заявили, що раніше неодноразово зверталися до правоохоронних органів, аби припинити його діяльність.

Сьогодні для того, аби відкрити установу, яка надає соціальні послуги (реабілітаційний центр, геріатричний пансіонат, хоспіс) часто достатньо орендувати будинок. Відтак професійність таких послуг залишається сумнівною. Процес моніторингових візитів правозахисників та контроль зі сторони правоохоронних органів закладів ускладнений, оскільки вони є приватною власністю.

Скільки нелегальних соціальних закладів працює в Україні? Скільки візитів у 2020 році здійснили правозахисники і які недоліки там виявили? Як не допустити порушення прав людей у таких закладах? Та як не обмежитися ситуативними перевірками, а змінити ситуацію комплексно? Про це на прес-конференції розкажуть правозахисники (вул.Хрещатик, 4, конференц-зал).

Увага! Онлайн-трансляція розпочнеться о  13.00, 26 січня, і буде доступна за посиланнями:

Сайт: https://www.unian.ua/static/press/live,

Youtube-канал  УНІАН:   https://www.youtube.com/unian

Питання також можна поставити за ел. поштою: presszal@unian.net (з темою листа «Питання на прес-конференцію  26.01 о 13.00»)

Детальніше читайте на УНІАН: https://press.unian.ua/event/10002227-tragediya-v-harkove-kak-reshit-problemu-nezakonnogo-soderzhaniya-lyudey-v-chastnyh-zavedeniyah.html?_ga=2.246890188.999058594.1611485054-624364119.1569595823