Поділитися

У національному законодавстві України закріплена заборона катувань – заподіяння сильного фізичного чи морального страждання чи болю, включно з примусом та залякуванням, які грунтуються на дискримінації особи за тією чи іншою ознакою. Катування та жорстоке поводження – одні за найсерйозніших порушень прав людини, адже вони принижують людську гідність. До видів катувань можна віднести сексуальне та гендерне насильство, які, за свідченнями моніторів НМП, є системною проблемою в місцях несвободи в Україні та світі.

Вразливі суспільні групи – жінки, національні чи етнічні меншини, а також ЛГБТ+ (лесбійки, геї, бісексуальні та трансгендерні люди), – найчастіше страждають від насильства в місцях несвободи. Водночас, не ведеться системний моніторинг порушення прав цих людей, а також відсутні дієві заходи протидії та запобігання випадкам жорстокого поводження та насильства як з боку державних органів влади, так і безпосередньо адміністрації цих місць.

ЛГБТ люди в місцях несвободи (СІЗО, в’язниця, інтернати, психоневрологічні диспансери тощо) стикаються із спектром небезпек: насильство, дискримінація, жорстоке поводження з боку ув’язнених та адміністрації, одиночне утримання без доступу до загальних заходів та відсутність доступу до якісних медичних послуг зокрема. Однією з таких актуальних проблем для в’язниць також є розміщення трансгендерних людей, коли вони потрапляють до цих місць. На жаль, цей список не є вичерпним.

Тому для того, щоб зрозуміти і дати оцінку проблемам ЛГБТ людей в місцях позбавлення волі України, ГО “Україна без тортур” за підтримки Freedom House Ukraine розпочинає проект “На захисті ЛГБТ+ у місцях несвободи”.