Поділитися

Яку інформацію було отримано в результаті дослідження стану протидії COVID-19 у соціальних місцях несвободи зі стаціонарними відділеннями у Харківській області, які на кінець минулого року обслуговували майже 3000 підопічних?

Під час аналізу діяльності закладів ми дізнались про позитивний досвід – наприклад, швидке погашення спалаху COVID-19, як у Піско-Радківському психоневрологічному інтернаті. 27 травня минулого року з’явилася інформація про перші позитивні тести, 1 червня вже зафіксували 28 випадків захворювання. Адміністрація одразу ж зреагувала та 28 травня заклад був закритий на обсервацію. У більшості випадків хвороба проводилась безсимптомно і персонал двічі на день слідкував за температурою. Вже за місяць директор Департаменту соціального захисту населення Харківської ОДА Юрій Шпарага на своїй сторінці у Facebook повідомив, що спалах коронавірусу було ліквідовано без подальшого поширення. Але також було виявлено і нерезультативні рішення та практики у різних сферах роботи закладів, на які треба звернути увагу.

Деякі заклади вживають заходів безпеки, закуповують ЗІЗи, але геть не докладають зусиль для поширення просвітницької інформації серед підопічних та працівників про загрозу COVID-19. Серед таких слід виокремити Ржавецький психоневрологічний інтернат, у якому не були розроблені і затверджені анкети щодо наявності симптомів COVID-19 для проведення скринінгу серед підопічних та відвідувачів, працівники не пройшли курс навчання щодо можливих симптомів COVID-19 та допускаються до виконання обов’язків без відповідної підготовки і перевірки знань. В установі не розміщена інструкція щодо правил і стадій обробки рук, правил одягання і знімання ЗІЗ, працівниками не було пройдено навчання щодо утилізації ЗІЗ. Ці моменти є вкрай важливими, адже є превентивними, зумовлюють якісне та систематичне виконання обов’язків.

Більшість закладів заявили про низький кадровий потенціал. Адміністрація не підготована до критичних ситуацій, у яких буде необхідність перерозподілу персоналу або набору нових працівників, а також проведення навчання для них. Тільки у Богодухівському та Комаровському ПНІ працюють або періодично запрошуються психологи, які можуть пропрацювати з підопічними техніки подолання страху захворювання та смерті, що важливо у період пандемії COVID-19.

Окрім цього, у таких закладах, як Харківський геріатричний пансіонат ветеранів праці та Хорошевський геріатричний пансіонат, не визначено ряд альтернативних постачальників на випадок, якщо у основних постачальників запаси необхідних матеріалів буде вичерпано.

Під час таких критичних ситуацій у світі, як пандемія, слід працювати на випередження та приділяти увагу превентивним діям.


The grant for NGO Ukraine Without Torture was provided by Black Sea Trust for Regional Cooperation, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Opinions expressed in this publication do not necessarily represent those of the Black Sea Trust or its partners.