Поділитися

У 2020 році 2670 підопічних перебували у 10 закладах, що передбачають стаціонарні відділення та надають послуги стаціонарного догляду, підтриманого проживання у Донецькій області, з них 237 діти.

Новим викликом для всіх, в тому числі й для установ соціальної сфери стало поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARSCoV-2.

На виконання наказу директора Департаменту соціального захисту Донецької ОДА адміністраціями закладів були розроблені Плани заходів щодо протидії занесенню та поширенню короновірусної хвороби (COVID-19), але вони не в повної мірі відображали проведення всіх необхідних заходів з протидії поширенню короновірусної хвороби, що приводило до порушень додержання протиепідемічного стану в установах. Більш того, це приводило до спалахів епідемії, як наприклад, в Слов’янському психоневрологічному диспансері. 25 червня там були виявлені перші хворі з числа медичних працівників інтернату. На момент появи вірусу в закладі знаходилося 672 людини, з яких 260 – співробітники інтернату, з них 62 людини захворіли. Підопічних – 412, з них захворіли 216. Але всього 11 осіб було госпіталізовано.

Порушення додержання протиепідемічного стану в установах виявлялося лише під час моніторингових візитів Офісу Омбудсмана України, які продовжували свою діяльність, вивчаючи стан виконання заходів, що вживаються для запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID – 19, спричиненої короновірусом SARS-COV-2. У 2020 році візити були здійснені в Лиманський, Білицький, Костянтинівський будинки інтернати для громадян похилого віку та інвалідів та Бахмутський психоневрологічний інтернат. Під час візитів було зафіксовано відсутність дезкилимков в окремих приміщеннях, персонал установи не в повній мірі використовував наявні засоби індивідуального захисту. У деяких установах відсутні підготовлені приміщення (палати, відділення) для тимчасової ізоляції та надання медичної допомоги особам з підозрою на коронавірус COVID-19. Не дотримувалися вимоги щодо періодичності проведення дезінфекційної обробки приміщень, були відсутні графіки обробки та провітрювання приміщень.У той же час, під час проведення дослідження, ми зробили запит в Головне управління Держпродспоживслужби в Донецькій області щодо надання переліку підприємств, установ, організацій, інших юридичних осіб, в які відбулися планові/або позапланові перевірки з питань дотримання протиепідемічних заходів у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби СОVID-19 у 2020 році. Проаналізувавши відповідь виявилося, що в інтернатних закладах Донецької області Держпродспоживслужба перевірки не проводила навіть після спалаху короновірусу у Слов’янському психоневрологічному інтернаті.

Наша країна, як і низка інших у світі, була не готова до зустрічі з COVID-19. Попри це, народні депутати досить швидко зреагували на небезпеку, що насувалася. У березні спеціальним Законом закупівлі для боротьби з COVID-19 вивели з під дії Закону “Про публічні закупівлі”. З цього моменту товари і послуги для боротьби з коронавірусом, визначені у спеціальному переліку Кабміну, можна купувати без тендеру. Але лише 7 інтернатних закладів області почали проводити закупівлі без тендеру. Слов’янський психоневрологічний інтернат, Костянтинівський будинок-інтернат для громадян похилого віку та інвалідів та Дружківський дитячий будинок інтернат такою можливостю не скористалися, проводячи закупівлі у звичайному режимі.

У 2021 році у зв’язку з продовженням поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARSCoV-2 стають нові виклики, особливо в частині проведення вакцинації, тому з боку громадянського суспільства важливо проводити постійний моніторинг ситуації, особливо в частині дотримання прав найбільш вразливих категорій населення, які перебувають під опікою держави в інтернатних закладах.


The grant for NGO Ukraine Without Torture was provided by Black Sea Trust for Regional Cooperation, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Opinions expressed in this publication do not necessarily represent those of the Black Sea Trust or its partners.

8Вы и ещё 7Поделились: 1НравитсяКомментироватьПоделиться