Поділитися

У Херсоні, в  конференц-залі Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області, відбулася міжвідомча робоча зустріч у форматі круглого столу на тему «Взаємодія центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги Херсонщини та установ виконання покарань у сфері реалізації права на безоплатну правову допомогу осіб, засуджених до покарання у вигляді позбавлення волі». Одним з ініціаторів проведення наради стала член ГО «Україна без тортур», регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини Оксана Тропіна.

У заході взяли участь представники регіонального та місцевих центрів БВПД,  ДУ «Центр пробації» у Херсонській області та установ виконання покарань області.

Метою заходу учасники визначили налагодження ефективної та дієвої комунікації з проблемних питань, які виникають під час роботи усіх вищевказаних організацій.

Особливу увагу приділили роботі з особами, засудженими до позбавлення волі, про надання БВПД, які надходять з установ виконання покарань. Була досягнута домовленість про проведення онлайн консультацій за окремим графіком разом з представниками Уповноваженого з прав людини.

Відповідно до п. 7 ст. 14 ЗУ «Про безоплатну правову допомогу» особи, засуджені до покарання у вигляді позбавлення волі, тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців або обмеження волі, визначені суб’єктами права на всі види безоплатної вторинної правової допомоги. Це дає можливість таким особам отримати професійні правничі послуги, такі як захист у кримінальному провадженні, складення документів процесуального характеру та здійснення представництва інтересів у судах. Для отримання такої допомоги засуджена особа має звернутися до Регіонального центру із заявою про надання безоплатної правової допомоги, зазначивши, який вид допомоги потребує та з якого питання, та надіслати її через адміністрацію установи виконання покарань.

Присутніми обговорено, що засудженому гарантується право на безоплатну правову допомогу та існує певний алгоритм звернення засудженого про надання безоплатної вторинної правової допомоги до центрів з надання БВПД. Учасникам заходу надано для обговорення розроблений Регіональним центром алгоритм звернення та зразок заяви засуджених осіб про надання безоплатної правової допомоги.

Особливу вагу приділили інформації, що презентована у Щорічній доповіді Уповноваженого з прав людини щодо порушення права на доступ до правової допомоги. Оксана Тропіна наголосила, що право кожного громадянина має бути реалізовано.

Усі присутні у своїх виступах зробили акцент на роботі/бездіяльності спостережних комісій та необхідності налагодження роботи та співпраці з ними. Не вперше зупинилися на проблемі фінансування послуг поновлення документів для громадян, що відбувають покарання. Це питання неодноразово піднімалося під час засідань Херсонської обласної спостережної комісії. Наразі воно залишається актуальним і присутніми вирішено внести пропозицію щодо розгляду його на наступному засіданні.

Представники пробації у своєму виступі зупинилися на необхідності активізації співпраці з установами виконання покарань та обміном інформацією про громадян, строк відбування покарань яких закінчується задля надання необхідної допомоги та, за потреби, соціального супроводу.

Наприкінці заходу учасники дійшли спільної згоди, що необхідно забезпечити належний доступ засудженим до безоплатної правової допомоги відповідно до вимог чинного законодавства України та здійснення якісного супроводу громадян, що відбули покарання задля їхньої соціалізації.