Поділитися

У Херсоні відбулося третє засідання учасників платформи «Діалог безпеки», під час якого обговорили можливості та бар’єри доступу до медичних послуг в діяльності безпекових служб України в умовах COVID-19.

Цього разу на зустрічі порушували питання проблематики роботи з вразливими категоріями населення – наркозалежними особами, ромами, представниками ЛГБТ спільноти та секс-працівниками.

У роботі взяла участь регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини в Херсонській області, член ГО «Україна без тортур» Оксана Тропіна. Вона наголосила, що програма медичних гарантій не фільтрує людей за правовим статусом – затриманий, засуджений, ув’язнений.

«Для програми медичних гарантій різниці немає, акцентувала Оксана Тропіна, – питання виникають тоді, коли йдеться про підстави для медичної допомоги: є направлення сімейного лікаря, лікуючого лікаря чи екстрений випадок – самозвернення.»

До обговорення долучилася і заступниця директора департаменту моніторингу Національної служби здоров’я України Валентина Оболенцева, Вона висловила думку що треба вести діалог з Міністерством охорони здоров’я та Міністерством фінансів, тому що йдеться про збільшення навантаження на лікарів і на бюджет програми медичних гарантій.

Також під час заходу учасники обговорили практичні аспекти безпеки затриманих осіб та працівників правоохоронних органів. І знов постало питання про розуміння відповідальності між відомствами при здійсненні процедури освідування.

Після обговорення учасники заходу виступили з пропозицією вирішення нагальних проблем, які пов’язані з фінансуванням лікарень, що проводять обстеження на алко- та наркосп’яніння. На сьогоднішній день у Херсонській області такі обстеження проводяться у обласній психіатричній лікарні, де вже виникла заборгованість. Щодо вирішення цих питань планують звернутися до територіальних громад.

Також учасники «Діалогу безпеки» погодилися в тому, що треба виявити потреби правоохоронних органів стосовно можливостей надання медичної допомоги затриманим та особам, що перебувають під вартою і виходити на міжвідомчий діалог із конкретними пропозиціями змін до нормативно-правових актів.

За результатами виявлених питань та розроблених пропозицій під час заходу координатори платформ семи регіонів України підготують рекомендації до Парламентського комітету Верховної Ради.