Поділитися

Народні депутати трьох парламентських комітетів та представники громадських організацій, зокрема ініціативи ZERO Torture, обговорили перспективу та порядок дій щодо законопроєкту №4049, який спрямований на виконання рішення ЄСПЛ, та має надати засудженим до довічного надію на звільнення.

Нагадаємо, раніше ми писали про цей законопроєкт та наголошували, що правка №34 для багатьох засуджених зводить нанівець саму ідею проєкту. Зокрема, прибиралася можливість часткового зарахування відбутого до прийняття цього закону строку. В результаті закон наче буде, рішення ЕСПЛ та рекомендації виконані, однак по факту – надію для більше 300 засуджених він не надасть.

Виконавчий директор ГО “Україна без тортур” Костянтин Автухов запропонував компромісний варіант викладу норм законопроєкту, який хоча й збільшує строк для можливості перегляду, однак сприятиме прийняттю законопроєкту в цілому, чого багато років чекають півтори тисячи засуджених на довічно.

Завдяки спільному поширенню цієї проблеми в соцмережах ми отримали великий розголос та привернули увагу до важливості законопроєкту та окремих правок до нього! Згуртованість – це наша сила і лише разом ми можемо стимулювати зміни!