Поділитися

Мертві щури, вологі стіни та відсутність гарячої води. Такі факти виявили монітри НПМ під час візиту до ДУ «Львівська установа виконання покарань № 19» та амбулаторно-поліклінічного відділення Львівської багатопрофільної лікарні №19 філії ЦОЗ ДКВС.

Там панує антисанітарія, а приміщення установи дaвнo потребують рeмoнтy. Зoкрeмa, нa стiнaх тa стeлях кiмнaт занедбана штyкaтyркa чeрeз протікання  дaхy. Також у закладі не винищують гризунів, що становитьепідеміологічну небезпеку. При цьому подібне порушення виявляли і минулого року – по території бігали зграї щурів.

Серед іншого, монітори виявили, що:

🔹️ в багатьох камерах санітарні вузли потребують заміни, 

🔹️ у палатах стаціонарних відділень ліжка розташовані впритул один до одного, санітарні вузли не обладнані дверцятами, що порушує право засуджених осіб на приватність;

🔹️ приміщення лікарні потребують ремонту: стіни та стеля місцями мають відлущену фарбу, відбиту кахельну плитку, оголені електричні дроти;

🔹️ відсутній ліфт для транспортування хворих до операційного блоку, який розміщений на другому поверсі;

🔹️ відсутні умови для перебування у закладі осіб, які відновлюються після оперативних втручань – відсутні поручні та внутрішні пандуси.

Також монітори відзначили, що в’язням, які на час візиту мали гостре респіраторне захворювання, проводили тестування на визначення антитіл до коронавірусу. Адміністрація колонії активно проводить інформанування щодо важливості проведення щеплень проти COVID-19 і за час пандемії в установі не зафіксовано випадків захворювання на коронавірус серед утримуваних осіб.

Серйозне занепокоєння викликають умови перебування та інші порушення, що можна розцінювати, як жорстоке та неналежне поводження з ув’язненими та засудженими. Звіти із зазначенням виявлених порушень будуть спрямовані до Міністерства юстиції України та іншим органам влади. Закликаємо якнайшвидше відреагувати на них та виправити ситуацію, адже подальше ігнорування, зокрема, санітарних вимог може призвести до спалаху захворюваності серед утримуваних в установі.

Публікація підготовлена в рамках проєкту від Netherlands Helsinki Committee, який спрямований на збір та аналіз інформації про проблеми та успіхи в протистоянні COVID-19 в СІЗО та виправних колоніях. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково відображають точку зору Netherlands Helsinki Committee або його партнерів.