Поділитися

9 грудня 2021 року член правління ГО «Україна без тортур» Александр Гатиятуллин взяв участь у відкритих слуханнях у Комітеті Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності на тему: «Діяльність Державного бюро розслідувань, стан виконання покладених на Державне бюро розслідувань завдань та додержання ним законодавства, прав і свобод громадянина».

Сергій Костянтинович Іонушас, голова Комітету, надав можливість виступити представнику нашої Організації перед учасниками заходу.

Олександр Гатіятуллін наголосил на посиленні співробітництва між НПМ, Офісом Омбудсмана України з ДБР та Офісом Генерального прокурора України в частині реагування на результати візитів НПМ в місця несвободи, під час яких виявляються факти катувань і жорстокого поводження та притягнення до відповідальності винних осіб в порівнянні з попередніми роками.

 Олександр повідомив про позитивні практики ДБР – створення профільних співробітників оперативних та слідчих підрозділів в територіальних управліннях ДБР, які займаються досудовим розслідуванням за фактами катувань та жорстокого поводження з боку працівників правоохоронних органів, та застосування інноваційних підходів, наприклад, використання поліграфа під час розслідування фактів катувань в ДУ «Олексіївська ВК№25». Але, наголосив й на проблемах, особливо в частині проведення досудового розслідування в УВП та слідчих ізоляторах за випадками катувань та жорстокого поводження.

Було повідомлено про необхідність змін до Закону України «Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві в частині покладення здійснення заходів безпеки. На сьогодні чинним законодавством передбачено «Безпеку особи, взятої під захист, якщо її тримають в установі виконання покарань чи слідчому ізоляторі, забезпечує відповідний підрозділ такої установи чи слідчого ізолятора незалежно від того, у провадженні якого органу знаходиться кримінальне провадження». Тобто, якщо особа, яка перебуває за гратами, заявляє про випадки катувань з боку співробітників установи, то заходи безпеки буде здійснювати установа виконання покарань, саме тому вже на наступний день заявники відмовляються від свої показань. Олександр зазначив, що можливо це не стосується безпосередньо ДБР, але стосується ефективності проведення досудового розслідування, щодо фактів катувань та жорстокого поводження в місцях несвободи.