Поділитися

“По факту моніторингу місць несвободи за останній рік, слід констатувати, що установи виконання покарань відносяться до протиепідеміологічних заходів більше у формальному характері.” 

На прес-конференції «Півтора роки з COVID-19 у місцях позбавлення волі. Протидіяли чи зволікали?» вдалось почути позиції експертів, моніторів, представників Департаменту з питань реалізації НПМ, представників ЦОЗ ДКВС, міжнародних донорів.

Залишається незмінним той момент, що необхідно ще здійснити багато для досягнення високого рівня дотримання протиепідеміологічних заходів у місцях позбавлення волі.

ГО “Україна без тортур” за результатами аналізу визначила низку рекомендацій, потреба у виконанні яких є. Серед них:

Міністерству юстицій України: 

  • Забезпечити належне виконання Плану протиепідемічних заходів щодо запобігання поширенню в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах ДКВС України коронавірусної хвороби, з метою належного дотримання прав і свобод осіб, які перебувають в установах виконання покарання та слідчих ізоляторах.
  • Закупівлі необхідного медичного обладнання та препаратів, з метою забезпечення належної організації та умов надання належної медичної допомоги в закладах охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України. 

ДУ «Центр охорони здоров’я ДКВС України”:

Забезпечити: 

  • Належну організацію протиепідемічних заходів запобігання поширення захворювання COVID-19, що призводить до порушення прав засуджених та осіб взятих під варту. 
  • Проведення заходів направлених на підключення до електронної системи охорони здоров’я, для забезпечення рівного та справедливого доступу засуджених та осіб, взятих під варту до програм медичних гарантій, а саме до переліку медичних послуг, які держава гарантує пацієнту.

Ці рекомендації мають стати обов’язковими. Після внесення їх до законодавства наші моніторингові візити будуть більш результативними. 

Запрошуємо ознайомитись з повною версією аналітичного звіту щодо результатів моніторингу додержання прав і свобод людини в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах у період COVID-19 за посиланням: https://cutt.ly/UYZdosk

Аналіз доступний українською да англійською.

Європейський Союз зі своїми державами-членами є провідним глобальним донором гуманітарної допомоги. Щороку ЄС допомагає понад 120 мільйонам жертв конфліктів і катастроф. Маючи штаб-квартиру в Брюсселі та глобальну мережу польових офісів, Союз надає допомогу найбільш вразливим людям виключно на основі гуманітарних потреб, без дискримінації за расою, етнічної групою, релігією, статтю, віком, національністю чи політичною приналежністю. Це дослідження було підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю ГО “Україна без тортур” і не відображає погляди Європейського Союзу.