Поділитися

В Україні з 2014 року БО «100 відсотків життя» співпрацює з національним превентивним механізмом в частині моніторингу доступу уразливих до ВІЛ груп до послуг з профілактики, лікування соціально-небезпечних захворювань в пенітенціарних закладах, запровадивши сталу систему моніторингу з цих питань, з залученням представників спільнот. 

Громадська організація “Україна без тортур” продовжила цю діяльність. Український НПМ зараз має чіткі алгоритми моніторингу, підготовку звітів та спеціальних доповідей, що стосується забезпечення права на охорону здоров’я ув’язнених та засуджених осіб, донесення рекомендацій до центральних органів виконавчої влади, що розробляють політику у сфері виконання покарань та охорони здоров’я й безумовно, контроль виконання рекомендацій. 

Починаючи з 2019 року досвідчені монітори НПМ Олександр Гатіятуллін та Костянтин Ключарьов розпочали співробітництво з Республікою Казахстан передаючи свій досвід, впроваджуючи різні заходи комунікації з національним превентивним механізмом,  Офісом Омбудсмана Республіки Казахстан, долучаючи до процесів представників спільнот, уразливих до ВІЛ. 

За результатами співпраці підготовлено видання, що є унікальним матеріалом в частині акцентування уваги учасників національного превентивного механізму Республіки Казахстан на проблеми, пов’язані з епідемією ВІЛ-інфекції/СНІДу в пенітенціарних закладах, бо раніше не було пильної уваги саме до доступу к послугам профілактики та лікування соціально-небезпечних захворювань під час здійснення превентивних візитів в місця несвободи. Особливо важливо, що представники спільноти мають тепер чіткі алгоритми долучення до функцій НПМ, через участь в роботі регіональних груп НПМ, можливість пройти попереднє навчання, щоб розуміти суть національного превентивного механізму. Це все, безумовно, дає посилення також спроможності НПМ Республіки Казахстан, тому що дозволяє уникнути суто юридичного підходу до проблеми за рахунок залучення фахівців різного профілю (психологів, соціологів, соціальних працівників, лікарів, педагогів тощо).

 Для інших країн регіону СЕЦА це можливість ознайомитися з новими векторами співпраці між спільнотами, уразливими до ВІЛ та національними механізмами моніторингу у досягнення цілей 90-90-90 в пенітенціарних системах, що надасть ще більшого поштовху у консолідації державних органів та ключових груп населення для досягнення рівного доступу до медичної допомоги в місцях позбавлення волі.

Посилання на матеріал: https://bit.ly/3tEFUkl 

Підготовлена в рамках #SoS_project, сумісно з Альянс громадського здоров’я Alliance for Public Health «100% життя» – Мережа ЛЖВ Eurasian Key Populations Coalition Центрально-Азиатская Ассоциация Людей, Живущих с ВИЧ.