Поділитися

29 серпня 2022 року у межах своєї діяльності представники ГО «Україна без тортур» здійснили моніторинговий візит до Ново-Білицького психоневрологічному інтернату

Інтернат розрахований на проживання 405 підопічних. У день візиту в закладі проживало 376 осіб. З них 10 перебували у відпустках, 2 в лікарнях із соматичними захворюваннями (кардіологія). 

Інтернат розташований в триповерховій будівлі із внутрішнім сполученням між відділеннями. Перед війною зроблено капітальний ремонт актової зали, однак вона не використовується за призначенням (перегляду фільмів, проведення культурно-масових заходів) через відсутність в ній стільців. Усі стільці перенесено до бомбосховища. 

Територія закладу огороджена, облаштована для прогулянок, наявні криті альтанки. На території розбито численні квітники, зони відпочинку естетично оформлено.

У житлових приміщеннях передбачено умови для безперешкодного пересування осіб з інвалідністю та маломобільних осіб, зокрема, функціонують пасажирські та вантажні ліфти. 

Підопічних забезпечено чотириразовим харчуванням, зокрема дієтичним (5 дієтичних столів). Наявне 14 денне меню. В їдальні розміщено 65 столів, наявні закриті ємності для хліба, скатертини. Залу декоровано, на стіні розміщено телевізор. У теплицях вирощують додатково укроп та петрушку. Фрукти з саду додають до раціону підопічних. 

У закладі запроваджено два режими нагляду за підопічними, відповідно до яких формуються відділення: змінного та вільного режиму. Відведено поверх для перебування ліжкових хворих. У відділеннях підопічні направляються на підставі рекомендацій лікарів-психіатрів з урахуванням їх діагнозу та психологічного стану. 

В інтернаті для підопічних створені належні умови проживання. Житлові кімнати обладнано персональними ліжками, приліжковими тумбами, столами з стільцями і шафами для зберігання одягу. При розміщенні по кімнатах враховуються індивідуальні побажання підопічних та їх психологічна сумісність. У кімнатах розміщено від 1 до 4 осіб. 

Моніторингова група відмітила, що в житлових кімнатах чисто, відсутні неприємні запахи, використовується нова постільна білизна та рушники. У переважній кількості кімнат наявні телевізори.

Маломобільні особи забезпечені засобами для пересування, облаштовано необхідним технічним оснащенням окремі туалетні кімнати. Туалетні кімнати є в окремих кімнатах та загальні на кожному поверсі. Усього для потреб у здійсненні санітарно-гігієнічних процедур облаштовано 11 душових кімнат, черги в душ відсутні, графіки відвідування душу відсутні. Гаряча та холодна вода є цілодобово, встановлено бойлери. 

Підопічних забезпечено індивідуальним одягом, білизною та засобами особистої гігієни. У інтернаті забезпечено безперешкодний доступ до питної води – в місцях загального користування встановлено бойлери з питною водою. Водночас вода в ємностях наливається персоналом, листи контролю за зміною води в ємностях відсутні. 

Медична допомога в інтернаті надається відповідно до ліцензії на здійснення господарської діяльності з медичної практики. Є ліцензія на право провадження господарської діяльності у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. Медичний супровід підопічних забезпечує 8 лікарів. Відповідно до штатного розпису в інтернаті 29.5 штатних одиниць медичних сестер і 117.5 молодшого медперсоналу.

Медичне відділення забезпечена медичними засобами, зокрема антипсихотичними та протисудомними. Для надання допомоги при невідкладних станах наявні набори медичних засобів, які зберігаються у шафі медичного відділення. Наявні експрес тести на виявлення COVID-19, грипу типу А і В. Персонал вакциновано 100%, підопічних – 80% (не вакциновано осіб, які мають протипоказання до щеплення). Підопічними або їхніми законними представниками підписані декларації з сімейним лікарем.

Наявні індивідуальні програми реабілітації, розроблені членами мультидисциплінарної команди за участі лікарів, психолога, культорганізатора, соціальних працівників. 4 особи з числа підопічних влаштовано на роботу за трудовими договорами (2 особи на 0,25 ставки, 2 – на 0,5). До заходів з працетерапії належить догляд за рослинами, самообслуговування, допомога в сервіруванні столів в їдальні, уборка посуду, прибирання території. 

Облаштовано спортивну кімнату, в якій встановлено бігову доріжку, шведські стінки. Проводиться фізична зарядка. Сестра з масажу здійснює масаж підопічним за призначенням лікаря. 

Проводиться культурно-масова робота з підопічними. У останній час у зв’язку з карантином та воєнними діями захои готуються і проводяться силами колективу і підопічних. Здійснюється заохочення підопічних до участі в заходах з працетерапії – вручаються подяки і грамоти директора. 

Облаштовано кімнату духовності, в якій до війни проводяться служби священиків різних конфесій. Під час війни доступ сторонніх осіб на територію установи обмежено. 

Облаштовано кімнату для зустрічі підопічних з родичами. Однак під час війни зустрічі дозволено тільки на території установи тричі на тиждень. 

У 2021 році поновлено дієздатність 2 особам, одній особі частково, 1 справа перебуває на розгляді у суді. Усього поновлено дієздатність 5 особам. Після проведення реабілітації 2 особи забрали родичі у 2021 році, 1 – у 2022. 

На території інтернату функціонує пральня, перукарня та здійснюється ремонту одягу підопічних. Працює Громадська рада, до якої зокрема входять батьки підопічних. Більшість підопічних мають власні мобільні телефони та мають доступ до мережі Інтернет. У комп’ютерному класі встановлено 2 комп’ютери, які потребують технічного обслуговування. 

У доступних місцях інтернату наявні інформаційні стенди з інформацією, про права осіб з інвалідністю, телефони і адреси посадових осіб, до яких підопічні можуть звернутися у разі порушення їхніх прав. Є інформація про телефони та контакти Центрів БПД. 

Бомбосховище інтернату розраховане на перебування 400 осіб та облаштовано відповідно до вимог Наказу Міністерства внутрішніх справ України від 09.07.2018 № 579 «Про затвердження вимог з питань використання та обліку фонду захисних споруд цивільного захисту» (далі – Наказ) та Порядку тимчасового переміщення (евакуації) та забезпечення умов для перебування на території України, де не ведуться бойові дії, або за межами України дітей та осіб, які проживають або зараховані до закладів різних типів, форм власності та підпорядкування на цілодобове перебування, затвердженого постановою КМУ від 27 березня 2022 р. № 385 (далі – Порядок). Проведено навчання за участі МЧС з евакуації підопічних з поверхів до бомбосховища. 

Під час особистого спілкування з підопічними будинку-інтернату скарг на застосування персоналом жорстокого чи такого, що принижує гідність, видів поводження чи покарання від них не надходило. 

Інтернат під час бойових дій в Київській області

Під час обстрілів снаряд потрапив в гаражі поряд з будівлею. Було чутно вибухи та автоматні черги. У переходах повилітали вікна від вибухів. Дотримувалися вимоги до світломаскування.

Персонал спускав підопічних до бомбосховищі до 7 разів на день. Були перебої із світлом, персонал, що проживає поруч з інтернатом, змушений був готувати їжу для підопічних у власних квартирах (варили яйця і картоплю). 47 діб персонал змушений був проживати в інтернаті. 

У бомбосховище обладнали місця для всіх підопічних в персоналу, крім того в інтернаті перебувало 12 осіб з інвалідністю, користувачів крісел колісних, яких перевели з Київського геріатричного пансіонату та яких не було евакуйовано. Ци підопічні потребували посиленої уваги та догляду. У бомбосховище розміщено запас деззасобів, водиа, вологих серветок, тривожний чемоданчик з медичними препаратами.

Після пережитого під час воєнних дій персонал потребує проведення тренінгів з першої психологічної допомоги. У підопічних, за словами старшої сестри медичної,  відмічається підвищення тривожності, гіпертонічні кризи.

За весь час бойових дій на території області померло 9 осіб. Причина смертності – серцево-судинні захворювання, онкологія. Відсутня тенденція до збільшення смертності. 

Зі свого багаторічного досвіду вважаємо за обов’язок поділитись з громадськістю та адміністрацією установи інформацією про порушення, які ми виявили під час перебування, оскільки це наш спільний обов’язок робити все для безпеки та задоволення потреб підопічних.

Крім того, матеріали за результатами візитів будуть використані в підготовці аналітичних матеріалів щодо дотримання прав осіб з інвалідністю під час війни.

Моніторингові візити здійснено в рамках проекту «Зменшення страждань в’язнів у контексті війни в Україні», що фінансується урядом Данії та у партнерстві з DIGNITY – Данський інститут проти катувань.