Поділитися

30 серпня 2022 у межах своєї діяльності представники ГО «Україна без тортур» здійснили моніторинговий візит щодо додержання прав підопічних Пуща-Водицького ПНІ.

Пуща – Водицький психоневрологічний інтернат є стаціонарним інтернатним закладом соціального захисту, для постійного проживання осіб чоловічої статі із стійкими інтелектуальними або психічними порушеннями, які за станом здоров’я потребують постійного стороннього догляду, соціально-побутового обслуговування, надання цілодобової медичної допомоги, соціальних послуг та комплексу реабілітаційних заходів і яким згідно з висновком лікарської комісії за участю лікаря-психіатра не протипоказане перебування в інтернаті. 

Інтернат розрахований на проживання 355 осіб, станом на 30.08.2022 в установі проживало 318 підопічних. Зокрема, недієздатними за рішенням суду визнано 308 підопічних,з них 204 мають опікунів з числа родичів, 99 підопічних перебувають під опікою закладу – в особі директора інтернату, 2 обмежено дієздатні під піклування закладу та 15 підопічних дієздатні.  Підопічні проживають в кімнатах по 2,4 і 6 осіб та забезпечені твердим інвентарем, посудом, одягом, взуттям та м’яким інвентарем. 

Особи з інвалідністю, які потребують додаткових індивідуальних засобів забезпечені: візками, милицями, туалетними стільцями, ходунками, окулярами, приліжковими столиками. 

Підопічні забезпечені чотириразовим харчуванням, зокрема дієтичним. Технологічне обладнання харчоблоку в робочому стані. Пансіонат забезпечено столовим та кухонним посудом, інвентарем, миючими та дезінфікуючими засобами. Обслуговування підопічних за штатним розписом мають забезпечувати 188.5 працівників, фактично 172. 

З метою цілодобового медичного обслуговування функціонує медична частина, де проводиться огляд підопічних, зберігається документація щодо стану їх здоров’я та результати обстежень. Медична допомога підопічним надається відповідно ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики. Огляди підопічних проводять лікарі – психіатри, лікар – терапевт, лікар-стоматолог та лікар – фізіотерапевт. Психіатричні огляди здійснюються раз на три місяці, у разі необхідності – частіше. Медична частина забезпечена медичними засобами, зокрема антипсихотичними та протисудомними. Для надання допомоги при невідкладних станах наявні набори медичних засобів, які зберігаються у шафі медичної частини. 

На території інтернату функціонує пральня, перукарня та здійснюється ремонту одягу підопічних.  У ПНІ є бібліотека, а також актова зала, де проводяться дозвільні заходи: концерти, перегляд кінофільмів тощо. 

Територія інтернату огороджена. Під час спілкування підопічні підтвердили можливість вільного пересування по території закладу. 

В закладі встановлено пожежну сигналізацію, приміщення забезпечено первинними засобами пожежогасіння відповідно вимог наказу Міністерства внутрішніх справ України від 15.01.2018 № 25 «Про затвердження Правил експлуатації та типових норм належності вогнегасників». Запасні виходи облаштовано світловими покажчиками «Вихід».

Пансіонат під час ведення воєнних дій на території району

13 березня 2022 року внаслідок артилерійського удару по Пуща-Водицькому психоневрологічному інтернату пошкоджено окремі будівлі. Один снаряд влучив у приміщення котельні: пошкоджено дах, є руйнування всередині. Котельня потребує ремонту, у разі затягування робіт, виникнуть проблеми з опаленням. 

Другий снаряд влучив у приміщення моргу. Внаслідок вибухової хвилі часткових руйнувань зазнав і житловий корпус установи. На момент обстрілу підопічні інтернату та персонал були евакуйовані до безпечного місця. 

Інформація із відкритих джелел про наслідки військової агресії.