Поділитися

В межах своєї діяльності 06 жовтня 2022 року представники ГО “Україна без тортур” здійснили моніторинговий візит до КУ “Ржавецький психоневрологічний інтернат» Харківської обласної ради

Інтернат розраховано на проживання 110 осіб, на час візиту в ньому перебувало 106 осіб. Серед підопічних інтернату: 42 недієздатні особи. Одна особа є обмежено дієздатною; осіб з інвалідністю –  106 (2 особи новоприбулі); ліжкових хворих – 7. 11 підопічних з початку воєнної агресії перебували на лікуванні в психіатричній лікарні в Стрілече, яких було повернуто до ПНІ після звільнення території. 

Підопічні отримували інформацію про введення воєнного стану та загострення збройного конфлікту від молодшого медичного персоналу та адміністративних працівників. Підопічних збирали в альтанках, під час бесід розповідали про запровадження воєнного стану в Україні та про необхідність спускатися в укриття під час повітряної тривоги. 

До початку широкомасштабної агресії укриття в установі були, але вони не були облаштовані для перебування в них людей. Усього є 3 пристосованих укриття, які одночасно слугують для збереження овочів (погреби). На кожному укритті є позначка, на яку кількість людей укриття розраховано. У разі бомбування або ракетних ударів такі укриття не забезпечать безпеку для підопічних та персоналу. 

Підвальні приміщення не відповідають вимогам, визначеним у «Вимогах щодо утримання та експлуатації захисних споруд цивільного захисту», затверджених Наказом МВС України № 579 від 09.07.2018 року. До підвалу ведуть круті сходи, що унеможливлює перенесення до підвалу ліжкових хворих. Приміщення сирі, темні, без вентиляції та запасних виходів, тривале перебування  в них людей неможливо. У день візиту не облаштовано місць для сидіння стільцями та нарами, місцями для ліжкових хворих та маломобільних осіб. За словами персоналу, матраци в приміщенні були, однак через підвищену вологість їх винесли назовні. Після 24.02.2022 в укриттях встановлено розетки.

Навчання персоналу та підопічних проводилося співробітниками ДСНС у 2021 році з переміщенням усіх до укриттів. 

Рішення про необхідність спуску до підвалів приймає директор установи, за його відсутності черговий медичний персонал. У перші місяці війни люди часто спускалися в ці укриття, заносили на ношах ліжкових хворих. З відходом російських військ з області обстрілів стало менше, укриття перестали використовувати під час повітряної тривоги. 

Для забезпечення підопічних водою наявна ємність, яку встановлено неподалік від одного з укриттів. 

Запаси їжі, медикаментів відсутні в підвальних приміщеннях. За словами заступника директора, усе винесли з підвалів влітку, оскільки через підвищену сирість вони не можуть зберігатися там тривалий час. У разі необхідності усе буде занесено до підвалів протягом двох годин.

Альтернативними видами штучного освітлення (генератор, свічки, ліхтарі, гасові лампи) були відсутні в укриттях. Баків для нечистот, які щільно закриваються, в приміщеннях теж не було. Первинні засоби пожежогасіння і шанцевий інструмент (лопати штикові та совкові, ломи, сокири, пилки) відсутні в укриттях. 

ПНІ отримав Ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики.   Наявний запас лікарських препаратів та  засобів індивідуальної гігієни.

У 2021 році померло 3 особи. Основна причина смерті – серцево-судинні патології. Середній вік померлих понад 60 років. У 2022 році померло 5 осіб, 3 з них під час перебування в лікарні в Харківській психіатричній лікарні № 1 в c. Стрілече.  Основна причина смерті – серцево-судинні патології. Один підопічний помер у віці 33 роки у результаті туберкульозної інтоксикації та серцево-судинної недостатності. Інші підопічні у віці 60+. 

Руйнувань приміщень у результаті обстрілів немає. Критична інфраструктура не пошкоджена. 2 ракети влучили у дільницю поряд з територією інтернату.

За штатним розписом в інтернаті наявно 72 штатних працівники (адміністративний та господарсько-обслуговувуючий персонал), медичних працівників – 7. 

Під час робочої зустрічі проведено опитування дієздатних підопічних за їх особистою згодою щодо умов перебування. Усього опитано 7 підопічних за відсутності третіх осіб.

Опитуванні підопічних інтернату

За словами підопічних, укриття в установі були до 24.02.2022, але їх трохи облаштували після початку вторгнення. Вони знають де знаходиться укриття, можуть знайти туди дорогу самостійно і в супроводі персоналу. 

Навчання, як діяти та поводитися під час можливого обстрілу, проводили, говорили про те, як йти в укриття, коли буде сигнали повітряної тривоги. 

Сигнали повітряної тривоги чутно, зараз в укриття не спускаються, перші місяці ходили по декілька разів на день. Під час тривоги виводили до укриття підопічних всіх, місця всім вистачало.

В укритті їжі та води та світла не було. Поряд з укриттям є два вуличні туалети, в укритті було відро для таких потреб. 

Якщо було неспокійно під час тривоги, персонал  заспокоював. Стан здоров’я погіршується під час тривоги, стає тривожно. І цілому психічний стан підопічних, за їх словами, не погіршився. Про початок широкомасштабного вторгнення Росії в Україну дізналися з телевізору, Інтернету, розповідей персоналу. 

Працівники говорили підопічним, що їх можуть перевезти до інших інтернатів  в безпечних місцях. В  інтернаті після 24.02.2022 нічого не змінилися у житті та умовах перебування. Додаткових обмежень для підопічних не запроваджено (виходити за межі відділення,  заборона вдень лежати на ліжках, перебувати у житлових кімнатах тощо). Підопічні можуть поїхати до родичів. Медична допомога надається як і раніше. Частину пенсії/соціальної допомоги отримують на картки, можуть витрачати її самостійно в магазині.  

Зі свого багаторічного досвіду вважаємо за обов’язок поділитись з громадськістю та адміністрацією установи інформацією про порушення, які ми виявили під час перебування, оскільки це наш спільний обов’язок робити все для безпеки та задоволення потреб підопічних.

Крім того, матеріали за результатами візитів будуть використані в підготовці аналітичних матеріалів щодо дотримання прав осіб з інвалідністю під час війни.

Моніторингові візити здійснено в рамках проекту «Зменшення страждань в’язнів у контексті війни в Україні», що фінансується урядом Данії та у партнерстві з DIGNITY – Данський інститут проти катувань.