Поділитися

Факти порушення вимог тримання ув’язнених у місці несвободи були виявлені співробітниками Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого під час відвідування державної установи «Чернівецький слідчий ізолятор». Про це повідомила пресслужба Офісу Омбудсмана України.

Спеціалісти встановили непоодинокі випадки порушення вимог щодо роздільного тримання ув’язнених. Зокрема, раніше засуджені особи утримуються з раніше не судимими, що призводить до конфліктів серед утримуваних осіб, спричинення ними самоушкоджень та вчинення злочинів.

Також були виявлені численні порушення правил санітарії та гігієни в місці утримування ув’язнених, порушення установленої норми площі камерних приміщень з розрахунку на одного ув’язненого.

«Адміністрацією установи не створено оптимальних умов відбування покарання, не проводиться із засудженими та ув’язненими цілеспрямована індивідуально-профілактична робота з виявлення осіб, які належать до груп ризику», — йдеться у повідомленні. 

Уповноваженим з метою усунення порушення прав людини до компетентних органів скеровано відповідні акти реагування, за результатами виконання яких вживаються заходи щодо поновлення прав засуджених та ув’язнених осіб.

ГО “Україна без тортур” нагадує, що у разі порушення прав людини і громадянина можна звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. 

Контакти: 

вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008; 

електронна пошта: hotline@ombudsman.gov.ua

тел: 044-299-74-08

Також працює гаряча лінія — 0800501720