Поділитися
🤖Сьогодні в українському інтернеті ChatGPT-бум. Ми теж долучилися до цього цікавого процесу і вирішили з’ясувати: чи може штучний інтелект допомогти боротися з практикою тортур в Україні?
«У СІЗО помер ув’язнений», «У будинку перестарілих знущаються з пенсіонерки», «Затримали виховательку, яка катувала дитину» – такими заголовками періодично рясніють сайти українських медіа. Обурення, злість, бажання захистити жертв та покарати винуватих – такі емоції виникають після прочитання подібних новин. Чому в Україні існують тортури? Про це ми запитали ChatGPT.
Для чистоти нашого експерименту, як кажуть науковці, ми уточнювали запитання, тож відповідей було кілька. Звісно, діалог з штучним інтелектом не претендує на науковість. Висновки штучного інтелекту не відображали усієї глибини проблеми тортур в Україні, проте були доволі об’єктивні. А ви як вважаєте? Напишіть у коментарях.
 
Відповіді ChatGPT:
Існує кілька причин, чому в Україні іноді застосовують тортури:
✏️Недостатність законів і політики, що борються з тортурами.
✏️Відсутність ефективних законів та недостатня практика їх застосування може сприяти застосуванню тортур.
✏️Недостатність кваліфікації правоохоронних органів та відсутність дисципліни в діях правоохоронних органів.
✏️Бідність та безробіття, що призводять до посилення конфліктів у суспільстві.
✏️Відсутність ефективного механізму захисту прав людини. Якщо люди не можуть отримати захист своїх прав, це може призвести до застосування тортур в тюрмах та інших місцях утримання.
✏️Низький рівень культури правовідносин та відсутність свідомості про неприпустимість тортур серед деяких частин населення.
Існує декілька причин, чому в Україні відбуваються випадки тортур. Нижче я наведу п’ять з них:
✏️Система правосуддя: Нестабільна ситуація в судовій системі та погана реформація поліції можуть приводити до безкарності поліцейських та інших правоохоронців, які можуть зловживати своїми повноваженнями та здійснювати тортури відносно затриманих.
✏️Недостатня освіта: Відсутність свідомості щодо того, що тортури – це неприйнятна практика, може вести до їх використання. Іноді люди не розуміють наслідків своїх дій та можуть вважати, що тортури – це прийнятний спосіб здобування інформації або покарання.
✏️Система покарань: В Україні використовується покарання відбуванням ув’язнення, що може приводити до переповнення в’язниць та недостатньої уваги до умов утримання в’язнів. Це може стимулювати зловживання владою у системі в’язниць та інших установ, що здійснюють покарання.
✏️Етнічні та політичні конфлікти: На жаль, Україна також стикається з етнічними та політичними конфліктами, які можуть призводити до використання тортур як засобу залякування чи покарання інших людей.
✏️Соціально-економічна ситуація: Бідність та відсутність можливості заробітку можуть змушувати людей здійснювати тортури, щоб здобути гроші або матеріальні блага.
Зазначу, що відповідати на це запитання досить складно та деликатно, оскільки причини випадків катування можуть бути досить складними та багатогранними. Але я намагатимусь навести деякі можливі причини, що можуть призводити до катування в Україні:
✏️Низький рівень освіти та свідомості населення щодо прав людини: Багато громадян України не знають своїх прав, а також не розуміють, що катування – це жорстоке та незаконне поводження з людьми, що порушує їх права.
✏️Системна корупція та безкарність: Злочинці, які піддають людей катуванням, можуть уникнути покарання через корупцію, недостатню ефективність правоохоронних органів та систему безкарності.
✏️Низький рівень життя та бідність: Відсутність матеріальних ресурсів може призвести до насильства, в тому числі катування, зокрема в сім’ях, де панують насильство та конфлікти.
✏️Конфлікти на сході України та анексія Криму: За відсутності стабільності та правопорядку, можуть виникати ситуації, коли військові, добровольці або інші особи допускають катування людей в зоні бойових дій.
✏️Стосунки з політикою та правоохоронними органами: Україна має проблеми зі стосунками між політиками та правоохоронними органами, що може призвести до недовіри до влади та порушення прав людини, включаючи катування.
🧐Висновки кожен може зробити самостійно.
 
🔥Продовження нашого спілкування з ChatGPT, як що це так можна назвати, в наступних наших публікаціях.

«Ця публікація була підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю ГО «Україна без тортур» і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу».