Поділитися

Моніторингові візити є невід’ємною складовою національного превентивного механізму, оскільки вони дозволяють контролювати ситуацію в закладах несвободи та вживати заходів для запобігання порушенням прав людей. Системний моніторинг місць несвободи є важливим навіть під час війни, адже він дозволяє виявляти порушення прав людини, запобігати тортурі та нелюдському поводженню, а також забезпечувати виконання міжнародних стандартів з прав людини. Це не тільки важливо для забезпечення прав людини в Україні, але й для зміцнення довіри громадськості до державних органів, а також для підвищення рівня взаємодії між державою та суспільством.

 16 березня  2023 року громадські монітори “України без тортур” здійснили моніторинговий візит до Комунального закладу “Грушківський психоневрологічний інтернат” Львівської обласної ради.

 Під час відвідування моніторинговою групою виявлено наступні порушення прав людини: 

  1. виявлено факти порушення права на вільне пересування. В закладі відсутнє обладнане безпечне укриття. Лежачі хворі підопічні під час сигналу “Повітряна тривога” залишаються у житлових кімнатах, оскільки дверні отвори не дозволяють переміщення ліжок у коридор для застосування “Правила двох стін”, для перенесення мешканців на ношах не вистачає персоналу та самих нош.
  2. у медичній частині ПНІ відсутні протоколи догоспітальної допомоги; відсутні затверджені галузеві стандарти у сфері охорони здоров’я; відсутні записи в медичній документації.
  3. санітарні кімнати не пристосовані для осіб з інвалідністю  та  користувачів крісел колісних; підопічні не мають регулярного доступу до належним чином обладнаних кімнат відпочинку і можливості щоденно здійснювати прогулянки на свіжому повітрі; прогулянковий дворик не облаштовано для безперешкодного пересування користувачів крісел колісних. 
  4. в житлових приміщеннях закладу наявний стійкий неприємний запах, на стінах  коридорів та  окремих кімнат наявна пліснява; у санітарних кімнатах відсутні засоби гігієни; не створено умов приватності для здійснення фізіологічних процедур, в деяких туалетах відсутні двері, вікна не затоновано.
  5. підопічні залучаються до робіт на харчоблоці, де, за словами мешканців і персоналу, допомагають  носити продукти та мити посуд, також залучаються до сільськогосподарських робіт, що не є метою працетерапії; попри наявність в закладі психолога і культорганізатора денна зайнятість та організація дозвілля потребує покращення. 
  6. на інформаційних стендах відсутня інформація про адреси та телефони посадових осіб (зокрема, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини) та гарячих ліній, на які пацієнти можуть звертатися у разі порушення їх прав та інтересів, також актуальна інформація про права та обов’язки мешканців установи.

Громадські монітори надали рекомендації для психоневрологічного інтернату щодо забезпечення безпечних умов перебування та надання підопічним спеціалізованої медичної допомоги, використання методів соціальної реабілітації осіб з інтелектуальними та психічними розладами та контролю за якістю догляду за ними. Також правозахисники акцентували увагу на вимагають виконанні стандіртів соціальної реабілітації, забезпечення приватності та контролю за якістю догляду за підопічними. Крім того, було зазначено про необхідність надати інформацію підопічним про адреси та телефони посадових осіб та гарячі лінії для звернення у разі порушення їхніх прав та інтересів.

Моніторингові візити до місць несвободи є важливим елементом національного превентивного механізму, який забезпечує захист прав людини в умовах обмеження свободи. У воєнний час це особливо важливо, оскільки може бути збільшена кількість людей, які опиняються під опікою державних органів. Тому, під час війни необхідно забезпечити ефективне функціонування національного превентивного механізму.

Моніторинговий візит здійснено в рамках проекту «Зменшення страждань в’язнів у контексті війни в Україні», що фінансується урядом Данії та у партнерстві з DIGNITY – Данський інститут проти катувань.