Поділитися

Психоневрологічні інтернати, на жаль, не є об’єктом пильної уваги громадськості чи медіа. Дотримання прав підопічних часто залежить від рівня фінансування цих закладів. Однак, це не повинно бути виправданням для порушення прав людини в цих закладах. 

21 березня  2023 року у межах своєї діяльності представники ГО «Україна без тортур» здійснили моніторинговий візит до Комунальної установи «Тур’я-Реметівський психоневрологічний інтернат» Закарпатської обласної ради.

   Під час відвідування моніторинговою групою виявлено наступні порушення прав людини: 

  1. виявлено ліки з протермінованим строком придатності; 
  2. не створено укриття;
  3. відсутнє дублювання пандусами зовнішніх сходів житлових корпусів; 
  4. виявлено нестачу продуктів харчування, які зазначено у меню; в приміщенні роздаткової їжі брудно, наявний неприємний запах, в кімнатах зберігаються предмети незрозумілого призначення; у приміщеннях двоповерхового житлового корпусу наявний стійкий неприємний запах, на стінах пліснява, в житлових кімнатах брудно, більшість вхідних дверей до кімнат пошкоджено та інші порушення.

Адміністрації закладу було рекомендовано отримати ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики та облаштувати укриття. Також громадські монітори та працівники Офісу Омбудсмана зазначили, що керівництву психоневрологічного інтернату потрібно опрацювати план дій персоналу під час повідомлення про повітряну тривогу, забезпечити належне облаштування житлових кімнат та наявність засобів особистої гігієни. Крім того, необхідно забезпечити контроль за харчуванням, строками придатності лікарських засобів, якістю санітарних заходів та організацією заходів з працетерапії.

Окрім цього були надані рекомендації Національній соціальній сервісній службі України та Закарпатській обласній військовій адміністрації щодо забезпечення контролю за дотриманням державних стандартів надання соціальних послуг, за додержанням прав підопічних в закладі. Головна проблема, яку необхідно вирішити полягає в забезпечення фінансування інтернату для проведення ремонтних робіт з метою забезпечення додержання прав осіб на гідні умови перебування/проживання. 

Моніторингові візити є інструментом суспільного контролю, оскільки вони дають можливість громадськості та громадським організаціям отримати доступ до інформації про стан місць несвободи, до яких належить Тур’я-Реметівський психоневрологічний інтернат та здійснювати контроль за дотриманням стандартів лікування та прав людини.  Оскільки дотримання прав людини не повинно залежати від недостатнього фінансування місць несвободи, моніторингові візити до психоневрологічних інтернатів та інших закладів стають ще важливішими в умовах недостатнього фінансування з боку держави. 

Зі свого багаторічного досвіду вважаємо за обов’язок поділитись з громадськістю та адміністрацією установи інформацією про порушення, які ми виявили під час перебування, оскільки це наш спільний обов’язок робити все для безпеки та задоволення потреб підопічних.

Крім того, матеріали за результатами візитів будуть використані в підготовці аналітичних матеріалів щодо дотримання прав осіб з інвалідністю під час війни.

Моніторинговий візит здійснено в рамках проекту «Зменшення страждань в’язнів у контексті війни в Україні», що фінансується урядом Данії та у партнерстві з DIGNITY – Данський інститут проти катувань.