Поділитися

Паралельний захід: “Катування в офіційних та неофіційних місцях несвободи в Україні в умовах російської окупації”

Де і хто організовує?

Додатковий захід відбудеться під час Другої додаткової наради ОБСЄ з людського виміру 24 квітня о 12:30 (реєстрація нижче).

Захід організовує Данський інститут проти катувань DIGNITY та громадською організація “Україна без тортур” у співпраці з EPLN “Європейська мережа судового захисту засуджених”, ГО “Харківська правозахисна група” та ГО “Захист в’язнів України”.

Звіт “Дев’ять кіл пекла: Місця несвободи в Україні під час російської окупації” (англійською), що охоплює період з лютого по грудень 2022 року, буде презентовано та розповсюджено під час заходу.

За рік, що минув після вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року, постійний потік зображень і свідчень змальовує жахливу картину порушень прав людини та міжнародних злочинів, які, як видається, є стратегією російської війни. Водночас, відносно мало інформації з’являється з тих районів України, в яких Росія розташувалася як окупаційна влада.

Цей звіт заповнює цю прогалину, представляючи результати моніторингу та документування порушень прав людини та інших порушень міжнародного права, скоєних у місцях несвободи на непідконтрольних уряду України територіях у період з березня по грудень 2022 року.

Звіт охоплює широкий спектр місць несвободи, зокрема пенітенціарні установи (виправні колонії та слідчі ізолятори), установи поліції та соціальні установи. Крім того, він охоплює неофіційні місця несвободи, такі як імпровізовані катівні. У цих місцях несвободи доповідь документує численні порушення міжнародного права прав людини та гуманітарного права, включаючи катування та інші нелюдські або такі, що принижують гідність, види поводження та покарання, умисні вбивства та військові удари. На основі 725 задокументованих епізодів доповідь окреслює ключові закономірності та тенденції.

Доповідачі

Модератор та доповідач: Тереза Марія Райттер (юридичний директор, DIGNITY; віце-президент Європейського комітету з питань запобігання катуванням (ЄКЗК))

Вадим Човган (юридичний радник, DIGNITY)

Ярослав Сидоров (жертва катувань, колишній в’язень) ZOOM

Ганна Скрипка (юрисконсульт, ГО “Захист прав в’язнів України”)

Костянтин Автухов (виконавчий директор, ГО “Україна без тортур”)

Валерій Грець (жертва катувань, монітор НПМ) ZOOM

Ганна Овдієнко (юрисконсульт, ГО “Харківська правозахисна група”) ZOOM

Дмитро Гурін (старший юрисконсульт, EPLN)

Контактна особа: Вероніка Черкез, ГО “Україна без тортур”, ncherkez5@gmail.com

Очна участь можлива лише для учасників, які зареєструвалися на конференцію в ОБСЄ (реєстрація закрита). Будь ласка, заповніть форму, якщо ви бажаєте отримати доступ до трансляції заходу (англійською мовою). Зареєстровані онлайн-учасники зможуть поставити запитання та залишити коментарі під час трансляції – Реєстраційна форма

Ознайомитися зі звітом