Поділитися

23 травня 2023 року Вінницький апеляційний суд у складі колегії суддів – Євгена Нагорняка, Анатолія Кривошеї та Антона Рупака – звільнив від довічного позбавлення волі у зв’язку із важкою хворобою засудженого Володимира Панасенка, який 16 років відбував покарання у ДУ «Вінницька УВП (№1)».

Вінницьким апеляційним судом поновлено порушені конституційні права засудженого на охорону здоров’я та медичну допомогу, заборону катувань, нелюдського та такого, що принижує гідність, поводження або покарання, а головне – право на життя.

У справі Володимира Панасенка десять лікарів, які володіють спеціальними медичними знаннями, дали свої незалежні висновки. Встановлено і важкість хвороби, яка підпадає під Перелік хвороб, визначених спільним наказом Міністерства юстиції України, Міністерства охорони здоров`я України від 15.08.2014 № 1348/5/572 «Про затвердження Порядку організації надання медичної допомоги засудженим до позбавлення волі», що є підставою для звільнення засудженого, і характер хвороби, яка перешкоджає подальшому відбуванню покарання – подальше утримання в місцях позбавлення волі становить загрозу для життя.

Справа Володимира Панасенка має суттєве значення для усього суспільства з точки зору дотримання законності та верховенства права. У 2009 році Володимира Панасенка було засуджено до довічного позбавлення волі без підтвердження його вини у висунутому йому обвинуваченні.

За зверненням дружини в інтересах Володимира Панасенка першим Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Ніною Карпачовою у 2009 році було відкрите провадження за фактом його незаконного засудження до довічного позбавлення волі, яке впродовж багатьох років перебувало на її особистому контролі.

Оскільки у діючій правовій системі України відсутні процесуальні механізми для перегляду остаточного судового рішення у кримінальній справі задля виправлення судової помилки, Володимир Панасенко продовжував перебувати в ув’язненні.

Відповідні зміни у чинне законодавство внесені не були, хоча у свій час такі зміни були запропоновані як Президенту України (у 2012 році), так і Верховній Раді України.

Справа Володимира Панасенка неодноразово лунала у доповідях та виступах Ніни Карпачової з трибуни Верховної Ради України в контексті кричущих порушень прав людини. Усі ці довгі роки у його підтримку виступали провідні українські та міжнародні правозахисні організації.

За час тривалого несправедливого ув`язнення стан здоров’я Володимира Панасенка суттєво та безповоротно погіршився, він отримав статус людини з інвалідністю, його хронічне захворювання прогресувало до найважчої форми, подальше відбування покарання загрожувало його життю, про що свідчили висновки лікарсько-консультативної комісії та комісійної судово-медичної експертизи, інші об’єктивні докази у справі.

Проте Вінницький міський суд Вінницької області відмовив у звільненні засудженого за хворобою. З метою захисту конвенційних та конституційних прав засудженого, в апеляції клопотання про звільнення Володимира Панасенка підтримали разом Омбудсман України Дмитро Лубінець та віце-президент Європейського Інституту Омбудсмана, перший заступник Голови Союзу юристів України Ніна Карпачова. З даного приводу Дмитро Лубінець також звернувся із поданням до Генерального прокурора України.

Омбудсманів у справі Панасенка підтримало і правозахисне середовище: Голова правління громадської організації «Україна без тортур» Костянтин Ключарьов, Співдиректор European Prison Litigation Network (Європейської мережі із судового захисту прав в’язнів) Юг де Сюрмейн, Директор Харківської правозахисної групи, голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини Євген Захаров, виконавчий директор громадської організації «Експертний центр з прав людини» Вячеслав Свірець та інші.

Врешті Вінницький апеляційний суд виконав вимогу закону, ухвалив законне, обґрунтоване і вмотивоване судове рішення, звільнивши засудженого Володимира Панасенка від подальшого відбування покарання у зв’язку з важкою хворобою на підставі частини 2 статті 84 Кримінального кодексу України.

Рішення Вінницького апеляційного суду є остаточним та оскарженню не підлягає, відповідає духу верховенства права, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та прецедентній практиці Європейського суду з прав людини.

Вітаємо дружину Ларису, доньку Тетяну та всіх причетних і небайдужих з визначальною перемогою у тривалій боротьбі.

P.S. Головним і єдиним аргументом найвищої міри покарання для чоловіка стали свідчення іншого обвинуваченого в цій кримінальній справі, який згодом сказав, що обмовив Панасенка під примусом правоохоронців.

Нагадаємо, що цього року в Україні в колонії помер довічник Віталій Матухно. Суд не звільнив його попри рак четвертої стадії.