Поділитися

Сьогодні в Секретаріаті Офіс Омбудсмана України відбулася презентація аналітичного звіту «Невидимі жертви війни: люди в місцях несвободи». 

Захід організовано за підтримки Уповноваженого ВР України з прав людини Дмитра Лубінця. Відкрив захід та модерував його представник Уповноваженого з прав людини в місцях несвободи Віталій Нікулін.

З власними доповідями виступили представники ГО «Україна без тортур» / NGO «Ukraine without torture» – виконавчий директор Костянтин Автухов та менеджерка проєктів Олена Прашко

Дослідження стосувалося фіксації воєнних злочинів і ретельного моніторингу дотримання прав людини в місцях несвободи та аналізу недоліків у роботі українських національних органів влади, які несуть відповідальність за життя та безпеку всіх людей, які проживають чи утримуються в місцях несвободи та відповідно не мають змоги самостійно та вільно приймати рішення про власну безпеку та місцеперебування.

Масові порушення прав людини, зафіксовані в цьому звіті, є беззаперечною відповідальністю Росії, яка розпочала повномасштабну війни проти України. Автори/-ки звіту засуджують воєнні злочини та порушення норм міжнародного гуманітарного права та закликають до розслідування описаних у звіті епізодів.

Ще до 24 лютого 2022 р. адміністрації місць несвободи та представники/-ці відповідних ЦОВВ стверджували про готовність до евакуації. Однак фактичні дані, отримані під час моніторингу, показують, що держава мала та досі має низьку спроможність оперативно та якісно організувати евакуацію (що підтверджено потраплянням значної кількості місць несвободи в окупацію

Правозахисники озвучили ключові подальші кроки, яких має вжити держава Україна для гарантування дотримання прав людини в місцях несвободи, повернення всіх тих, хто опинились в тимчасовій окупації в місцях несвободи та постраждали від воєнних злочинів Росії.

Переглянути резюме аналітичного звіту.

Переглянути повний текст аналітичного звіту.

Звіт було підготовлено організаціями членами Коаліція «Україна. П‘ята ранку» / Ukraine 5AM Coalition: Fight For Right / Боротьба за права, ГО «Україна без тортур» / NGO «Ukraine without torture», Експертний центр з прав людини, Social Action Centre та Українська Гельсінська спілка з прав людини – УГСПЛ за підтримки Міжнародний фонд “Відродження”.