Поділитися

2 червня провели спільно з Офісом Омбудсмена робочу зустріч, на якій обговори стан виконання рекомендацій за результатами моніторингових відвідувань (кластерного візиту) місць несвободи в Івано-Франківській області. Нагадаємо, 15-16 лютого в Івано-Франківській області ГО «Україна без тортур» організувала перший за декілька років кластерний візит, який охопив 12 місць несвободи, і участь у якому взяли 11 моніторів НПМ та 9 працівників Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини.

 

Робоча зустріч відбулась за участі представника Уповноваженого з прав людини в місцях несвободи Віталія Нікуліна,  представника Уповноваженого  з прав людини в Івано-Франківській області Євгенія Мнишенко, виконавчого директора ГО «Україна без тортур» Kostyantyn Avtukhov, представників установ до яких було здійснено моніторингові відвідування, представників регіональних органів влади та правозахисників.

 

Після короткої презентацій результатів відвідувань, виступили представників установ та керівників органів влади. Це дозволило учасникам зустрічі ознайомитись з конкретними ситуаціями та проблемами. Після кожного виступу учасники робочої зустрічі обговорили можливі кроки для покращення стану дотримання прав людей в місцях несвободи, запропоновані ідеї та рекомендації.

 

Під час зустрічі Костянтин Автухов відмітив, що це перший, однак не останній подібний захід, під час якого зацікавлені сторони, представники обласних адміністрацій, обласної ради та профільних департаментів можуть побачити картину стану дотримання прав людей в місцях несвободи регіону. 

Проведення моніторингових відвідувань лише один з інструментів діяльності НПМ, який направлений на виявлення стану справ в місцях несвободи. Для системного попередження катувань та жорстокого поводження важливе усвідомлення всіх щодо недопустимості катувань, і необхідності протидіяти  цьому ганебному явищу, співпраця у недопущенні порушення прав людини у всіх місцях несвободи.

 

Захід було проведено співробітниками Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Офіс Омбудсмана України спільно членами ГО «Україна без тортур» / NGO «Ukraine without torture» за підтримки Міжнародний фонд “Відродження”.