Поділитися

Основною метою візиту було ознайомитись із заходами, які вживають українські органи влади у відповідності до рекомендацій КПП після попередніх візитів. Зокрема, увагу було приділено питанням поводження та умов тримання під вартою осіб  та в’язнів поліції. Делегація також розглянула лікування, умови та юридичні гарантії, що пропонуються психіатричним пацієнтам, жителям закладів соціальної допомоги (“Internats”), а також іммігрантам які були затримани.

Під час візиту у 2017 році, делегація отримала значну кількість  достовірних звинувачень з боку затриманих щодо надмірного застосування сили під час затримання поліцією (переважно офіцери, більш рідко військовослужбовці патрульної поліції), а також звинувачення в фізичному та жорстокому поводженні, головним чином удари дубинками, а також занадто тісне й тривалий тримання у наручниках.

Такі звинувачення частіше звучали в Києві, ніж в інших відвіданих регіонах. За межами столичного регіону такі твердження отримали відносно рідко, найменше в Чернівецькій та Івано-Франківській областях.

Європейський комітет з запобігання катуванням закликає українську владу скасувати статтю 391. Злісна непокора вимогам адміністрації виправної установи Кримінального кодексу України.

Основні висновки Європейського комітету з запобігання катуванням викладені у Резюме звіту англійською мовою.

Ознайомитись із Звітом Комітету