Поділитися

17 грудня 2019 р. серед моніторів НПМ Дніпропетровської області відбулася панельна дискусія на тему «На шляху до ефективного захисту ЛГБТІ-осіб, позбавлених волі». Захід модерувала монітор НПМ, членкиня ГО «Україна без тортур» Демичева Алла за участі керівника відокремленого підрозділу ГО «Україна без тортур» в Дніпропетровській області Лі Олександра. На дискусії окрім моніторів НПМ були присутні Регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Дніпропетровській області Кокшарова Т.А., Регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВРУ Дніпропетровській області Крупій О.В.

Під час панельної дискусії було запропоновано до ознайомлення презентацію на тему: «На шляху до ефективного захисту ЛГБТ – осіб, позбавлених волі», наведені аргументи щодо актуальності даної проблематики та міжнародного досвіду розглядання даної проблематики інституцією НПМ. Були обговорені певні аспекти, пов’язані з можливим перебуванням ЛГБТІ осіб у місцях позбавлення волі, а саме ігнорування статусу трансгендерних осіб, ігнорування гомостосунків у місцях несвободи, відсутність заходів щодо охорони від насильства відносно цих осіб.

Моніторами НПМ були опрацьовані рекомендації, розроблені «Аssociation for the prevention of torture» про необхідність врахування сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності при превенції тортур та жорстокого поводження в пенітенціарних закладах та розглянуті ключові моменти, на які звертають увагу при моніторингу ситуації з ЛГБТІ ув’язненими. Відбулося жваве обговорення специфіки та можливості включення цих питань у моніторингові візити НПМ.

Захід відбувся за підтримки FreedomHouse.