Поділитися

Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в північних областях Ігор Гурін та головний спеціаліст відділу моніторингу медичного забезпечення в об’єктах контролю Департаменту національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерія Батуринська здійснили моніторинговий візит до державної установи «Кагарлицька виправна колонія (№115)» та фельдшерського пункту № 115 філії державної установи «Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України» у Києві та Київській області з метою вивчення стану забезпечення заходів із запобігання та поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Станом на 15 травня в установі утримується 130 засуджених.
У фельдшерському пункті медичний ізолятор розрахований на утримання 3 ліжко-місць. Станом на 15 травня в установі відсутні засудженні з ознаками гострої респіраторної інфекції, в тому числі з підозрою на COVID-19, які потребують ізоляції.

Під час візиту члени моніторингової групи з’ясували, що на виконання нормативно-правових актів та розпорядчих документів, в установі розроблено та реалізується комплекс протиепідемічних заходів, покликаних перешкодити потраплянню на територію установи коронавірусної хвороби та інфікування персоналу і утримуваних осіб. 

Разом з тим, членами моніторингової групи було виявлено окремі порушення, які підвищують ризик поширення інфекції серед персоналу та утримуваних. Зокрема, з’ясовано, що персонал установи не в повному обсязі забезпечений засобами індивідуального захисту, не видаються медичні маски та рукавички на весь час роботи чергової зміни.

Не здійснюється контроль за дотриманням маскового режиму утримуваними в установі. Через недостатню кількість безконтактних термометрів в установі не проводиться щоденний температурний скринінг засуджених.

Порушується право засуджених та осіб, узятих під варту, на безпечні умови утримання. Зокрема, утримувані не в повному обсязі забезпечені засобами індивідуального захисту. Не проводиться видача медичних рукавичок.

Зазначені недоліки та рекомендації були доведені до відома керівництва установи та медичної частини. За результатами моніторингового візиту до міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції буде направлено звіт з рекомендаціями щодо усунення недоліків в організації їх діяльності для невідкладного їх усунення.

Звіт за результатами візиту


“Візит здійснено в рамках меморандуму про співпрацю із БО ” FREE ZONE”, за фінансової підтримки благодійної організація «100 ВІДСОТКІВ ЖИТТЯ”