Поділитися

14 вересня моніторингова група здійснила візит до Березівського психоневрологічного інтернату у Житомирській області, в якому проживають 200 жінок з психічними розладами.

Учасників моніторингової групи приємно вразила уквітчана  територія закладу, на якій  багато альтанок, лавок і гойдалок. Жінки багато вільного часу проводять вулиці. Вони відкриті до спілкування, добрими словами говорять про персонал. Завдяки власному підсобному господарству, підопічні мають різноманітне меню,в якому враховуються їхні побажання.

Разом з цим, не обійшлося без проблем і недоліків. Насамперед, мешканки інтернату не отримують ніякої реабілітації. Медико-соціальна експертна комісія не виїжджає до закладу для поновлення індивідуальних програм. Жінка, яка 5 років практично не встає з ліжка,  не має жодних технічних засобів. Замість туалетного стільця вона користується відром, а біля ліжка немає  столика. Усі підопічні, незалежно від стану здоров’я та рівня інтелекту, мають однаковий режим дня. Організованого дозвілля – немає.

Порушуються санітарні норми: таргани у харчоблоці та у відділенні №5. Кварцування здійснюється лише в маніпуляційній кімнаті медблоку. Монітори так і не змогли з’ясувати: хто ж  з працівників відповідає за дотримання санепідрежиму. Лазня, фактично, знаходиться в аварійному стані, але її обіцяють відремонтувати до кінця року.

За результатами моніторингу буде направлено звіт і рекомендації  керівництву Житомирської області.