Поділитися

26 жовтня, співробітники Департаменту реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини спільно з громадським монітором здійснено візит до ДУ «Чортківська установа виконання покарань (№ 26)» в Тернопільській області.

Данний моніторинговий візит здійснено представниками ГО «Україна без тортур» в рамках  проекту «Забезпечення сталої системи моніторингу порушень права на здоров’я людей  в місцях несвободи». Проект реалізується за фінансової підтримки БО “100 ВІДСОТКІВ ЖИТТЯ” в рамках проекту Глобального Фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією (напрям 40М).

Перевірка виявила низку порушень вимог національного законодавства та встановила факти недотримання міжнародних стандартів у сфері поводження із в’язнями.

Моніторинговий візит виявив в установі грубі порушення прав ув’язнених на охорону здоров’я і медичну допомогу. Так, медична частина не укомплектована лікарем-терапевтом та медичним персоналом, не працює флюорографічне обладнання. Крім того, взагалі не передбачені такі посади як рентгенолог, фтизіатр, нарколог та інфекціоніст.

У збірному відділені відсутній кабінет медичного працівника. Через це медичний працівник оглядає новоприбулих ув’язнених у приміщенні, призначеному для проведення обшуку, в присутності адміністрації.

За результатами візиту було направлено звернення до Голови Чортківської районої адміністрації, щодо проведення моніторингу установи зі сторони спостережної комісії.  19 листопада Організація отримала відповідь від адміністрації.

Голова спостережної комісії – заступник голови райдержадміністрації Й.Й. Овод запропонувала начальнику державної установи “Чортківська установа виконання покарань №26” – начальнику арештного дому підполковнику внутрішньої служби А.Є. Бойко звернутись до голів райдержаміністрації та міської ради щодо надання фінансової допомоги на здійснення ремонту у камерах.

Наша Організація і надалі буде слідкувати за станом дотримання права на охорону здоров’я і медичну допомогу ув’язнених.