Поділитися

16 листопада, у місті Суми член спостережної комісії при виконавчому комітеті Сумської міської ради Олександр Казнієнко з моніторинговим візитом відвідав Сумську медичну частину № 116 філії ЦОЗ ДКВСУ в Сумській області, що діє при Сумській виправній колонії (№ 116).

Мета візиту – перевірити стан дотримання права на охорону здоров’я та надання медичної допомоги засудженим в цій установі.

В Сумській медичній частині № 116  штатним розписом передбачені посади завідувача медичної частини, лікаря терапевта, психіатра, а також 0,5 ставки стоматолога та по 0,25 ставки рентгенолога і фтизіатра. Також передбачені посади середнього медичного персоналу (фельдшер та медична сестра).

Проте, станом на день перевірки, укомплектованими є лише 1,5 ставки фельдшера (1 особа) та 1 ставка медичної сестри (1 особа). Ці дві особи перебувають на своєму робочому місці в медичній частині цілодобово за графіком: доба зміни через дві доби відпочинку. Також, укомплектованими є також 0,5 ставки стоматолога та по 0,25 ставки рентгенолога і фтизіатра та не приймають безпосередньої участі в амбулаторному прийомі засуджених.

Таким чином, в медичній частині при установі окрім фельдшера чи медичної сестри не має жодного лікаря, чи будь-якого іншого медичного працівника, а кожної третьої доби не має зовсім нікого з медичного персоналу.

Інформація про виявлені тілесні ушкодження фіксується у відповідному медичному журналі та медичній картці засудженого. Останній запис у Журналі обліку виявлених тілесних ушкоджень датується 09.11.2018 року та містить інформацію про вчинення членоушкодження засудженим М. Ця інформація також відображена у медичній картці цього засудженого, Журналі обліку виклику швидкої допомоги та Книзі обліку заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події.

З обладнання в наявності є працюючий флюорографічний апарат, але  електрокардіограф відсутній.

Медичною частиною при Сумській виправній колонії № 116 ліки від рідних засуджених останнім часом не приймаються. Така ситуація викликана тим, що в медичній частині відсутні лікарі, які можуть призначити лікування. А без призначеного лікування ліки від рідних засуджених не приймаються. Разом з цим, в кімнаті лікарського прийому медичної частини розміщена окрема шафа, для зберігання ліків отриманих від рідних засуджених, яка зачинена на замок.

У зв’язку з відсутністю в медичній частині лікарів, вся медична допомога з питань ВІЛ-інфекції надається фельдшерами та залученим громадською організацією «Клуб «Шанс» лікарем Сумського обласного СНІД-Центру, який здійснює прийом ВІЛ-інфікованих засуджених один раз на місяць.

Обстеження засуджених, які відбувають покарання в установі, та новоприбулих засуджених на ВІЛ-інфекцію за допомогою швидких тестів здійснюється також фельдшерами медичної частини. З початку року в установі обстежено на ВІЛ-інфекцію за допомогою швидких тестів обстежено 418 засуджених. Разом з цим, наказу про призначення відповідальних медичних працівників за здійсненням заходів з протидії ВІЛ-інфекції серед осіб позбавлених волі, які відбувають покарання в установі, не має. Головною причиною є відсутність лікарів, які могли б бути призначеними відповідальними за даний напрямок роботи.

Наказу про створення комісії по інфекційному контролю за туберкульозом в установі не має. Протягом 2018 року в установі було виявлено 2 засуджених з підозрою на туберкульоз. Респіраторів для персоналу медичної частини та співробітників установи в медичній частині не має. Є лише медичні маски в достатній кількості.

Особливої медичної допомоги наркозалежним засудженим в медичній частині при Сумській виправній колонії (№116) не надається. Пацієнтів замісної підтримувальної терапії (ЗПТ) в установі не має. Всі наркозалежні засуджені потрапляють до установи для відбування покарання вже після проведення їм детоксикації на етапі тримання в слідчому ізоляторі.

Моніторинговий візит або захід здійснено представниками БО «Вільна Зона» при підтримки ГО «Україна без тортур» в рамках  проекту «Забезпечення сталої системи моніторингу порушень права на здоров’я людей  в місцях несвободи». Проект реалізується за фінансової підтримки БО “100 ВІДСОТКІВ ЖИТТЯ” в рамках проекту Глобального Фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією (напрям 40М)