Поділитися

В рамках реалізації НПМ здійснено моніторинговий візит до ДУ «Вінницька УВП № 1».
Під час візиту виявлено порушення прав засуджених на достатнє харчування. Фінансування на одну особу на добу становить 23 гривні. На харчоблоці установи виявлено порушення санітарних норм, зокрема відсутність засобів для миття посуду, санвузлів, не промарковані продукти харчування та продукти без дати їх виробництва.

Під час перевірки продуктів, виданих для приготування вечері, було виявлено недостачу 30 кілограмів мороженої риби. За наполяганням моніторів, вказана кількість продукту додано до видачі.

Також виявлено випадки не відправлення відповідальними особами установи поштової кореспонденції засуджених, в тому числі і адресованої Уповноваженому ВРУ з прав людини.

У камерах карцеру встановлені оглядові вічка на рівні туалету, чим порушується право на приватність. В лазні, незважаючи на проведений ремонт, грибок та пліснява. На майже тисячу  засуджених наявна лише одна пральна машина на 10 кілограм.

Варто зауважити, що адміністрацією установи вживаються заходи, спрямовані на покращання умов утримання: проводяться ремонтні роботи в лазні, деяких камерах, кімнатах для короткострокових побачень. Повністю відремонтовані, укомплектовані меблями, побутовою технікою та відповідають європейським стандартам кімнати для довгострокових побачень, однак цих зусиль та фінансування явно недостатньо.

Під час особистого спілкування, засуджені висловлювали скарги щодо умов утримання, недостатнього харчування, забезпечення натільною білизною, робою, медичною допомогою, відсутність стоматологічних послуг. Водночас засуджені відзначали відсутність застосування щодо них фізичного впливу з боку особового складу установи.

Про повний перелік виявлених порушень поінформовано керівництво установи з одночасним наданням рекомендацій для їх усунення. За результатами моніторингового візиту готується лист реагування.