Поділитися

У рамках реалізації національного превентивного механізму Представник Уповноваженого з дотримання прав людини в місцях несвободи та процесуальних прав, співробітник Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини спільно із громадськими моніторами здійснили повторний моніторинговий візит до Державної установи «Черкаський слідчий ізолятор» та перевірили стан дотримання прав утримуваних осіб.

Моніторингова група вкотре звернула увагу на низькі морально-ділові якості та низький рівень теоретичних знань працівників установи, зокрема старшогоначальницького складу установи, що виражалося в неповазі та зухвалому ставленні до моніторингової групи, осіб, які тримаються в установі та виконання своїх посадових обов’язків.

У камерах збірного відділення відсутні вікна, столи, бачки із питною кип’яченою водою, відчувається підвищена вологість та задуха. Перебування в таких приміщеннях можна характеризувати як катування, жорстоке або таке, що принижує гідність.

Під час візиту виявлено порушення права на медичну допомогу та охорону здоров’я утримуваних осіб. Зокрема повний медичний огляд новоприбулих осіб проводиться не у повному обсязі – не залучається психіатр та стоматолог. У медичній документації установи не було зафіксовано, що новоприбулий мав ножові поранення шиї. Кімната для збору мокроти не відповідає стандартам інфекційного контролю.

Візит здійснено в рамках меморандуму про співпрацю із БО ” FREE ZONE”, за фінансової підтримки благодійна організація «100 ВІДСОТКІВ ЖИТТЯ.