Поділитися

Абсолютна заборона застосування тортур є одним з принципів міжнародного права і імперативна норма (jus cogens), що означає, що ця заборона не може бути скасована ніяким іншим актом національного або міжнародного законодавства. Заборона на застосування тортур неодноразово підтверджена в положеннях багатьох міжнародних і регіональних договорів. Попри це, тортури “широко” викорситовуються в регіоні ОБСЄ.

Застосування тортур не тільки саме по собі є кричущим порушенням прав людини, а й веде до інших серйозних порушень прав людини, включаючи право на справедливий судовий розгляд. Застосування тортур і використання доказів, отриманих за допомогою катувань, дискредитує всю систему кримінального правосуддя, підриваючи верховенство права і віру суспільства в здатність цієї системи забезпечувати виконання правосуддя. Разом з тим слід зазначити, що в країнах регіону ОБСЄ, в тому числі і в Україні, застосування тортур та інших видів жорстокого, нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження чи покарання все ще залишається актуальною проблемою в системах кримінального правосуддя.

Нижче представлена ​​публікація, спрямована на висвітлення теми тортур в регіоні ОБСЄ. Наприкінці публікації вміщені рекомендації щодо ефективного реагування і усунення факторів, які стимулюють застосування тортур. Проєктний менеджер ГО «Україна без тортур» Андрій Богданенко надав свої напрацювання, які були використані при написанні Базового дослідження і практичного керівництва для регіону ОБСЄ «Усунення стимулів застосування тортур».

Завантажити публікацію можна за посиланням: https://www.osce.org/files/f/documents/4/7/471720.pdf