Поділитися

Раніше ми розповідали про жертв, причини та наслідки сексуального насильства у місцях позбавлення волі. Як можна дізнатися з практики, зазначений список причин не є обмеженим. Пропонуємо розглянути гіркий досвід Єгипту, який вже не один рік викликає стурбованість міжнародної спільноти.

Єгипетські активісти окреслюють цю ситуацію таким чином: “Зґвалтування в єгипетських ізоляторах є настільки ж поширеним явищем, як гарячий чай.” В основному від сексуального насилля в Єгипті страждають особи, чиї релігійні та політичні переконання не співвідносяться з думкою більшості, а також представники ЛГБТ спільноти і ЧСЧ.

 Міжнародна федерація за права людини стверджує, шо служби безпеки Єгипту массово використовують сексуальне насильство проти ув’язнених. У доповіді правозахисної організації зазначається, що сексуальне насильство у країні застосовується до чоловіків, жінок і дітей з метою “усунення суспільного протесту”. Багатьох осіб після арешту піддають такому приниженню гідності, як тестуванню на невинність. Ці тести безумовно слід визнати формою сексуального насильства та порушенням фундаментальних прав людини.

Ситуація в країні суттєво погіршилася після військового перевороту у 2013 році. Ті події стали відомі тотальним нехтуванням правами людини. Міжнародна коаліція для єгиптян за кордоном, група египтян-емігрантів, подала до Ради ООН з прав людини меморандум, який містить документацію низки місцевих та міжнародних правозахисних організацій про “інциденти зґвалтування та сексуального насильства проти політично затриманих жінок” в Єгипті.

В ті роки поширеними стали також злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості у стінах поліцейських відділків. Меморандум включає свідчення однієї дівчини, яка заявила, що поліцейські повісили її оголеною до стелі її тюремної камери та по черзі чинили сексуальне насильство стосовно неї. В інших випадках, зазначається у звіті, поліція позбавила кількох дівчат одягу та “витерла голими тілами підлогу тюремних камер”. Серед іншого єгипетська міліція змушує затриманих жінок дивитися порнографічні фільми, що, в даному контексті, слід розглядати як вид психологічних тортур.

 Права людини та право на статеву недоторканність, зокрема, мають бути сталими та непорушними, незалежно від зовнішніх, політичних, економічних та будь-яких інших обставин.