Поділитися

Через аварійність приміщення з Херсонського слідчого ізолятора виселяють усіх підсудних. У будівлі зруйнований фундамент та її постійно підтоплює, в приміщенні сирість, перекриття прогнилі і є реальна загроза обвалу. Крім цього, установа переповнена – в ній знаходяться на півтори сотні більше людей, ніж розрахований ізолятор.

Ув’язнених раніше утримували в трьох корпусах. Однак, один довелося знести, а другий – законсервувати. Той, що залишився, експерти визнали непридатним для експлуатації, пишуть у місцевих ЗМІ.

Оксана Тропіна, що є членом ГО “Україна без тортур” та регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини, акцентує, що останнім часом від ув’язнених, їх родичів та адвокатів часто надходять зверення. Серед іншого, зі скаргами на медичну допомогу, а також з проханням надати консультації щодо проведення щеплень проти COVID-19. Разом із представниками Офісу Омбудсмена вона нещодавно провела позаплановий моніторинговий візит до слідчого ізолятора. Під час особистого спілкування із ув’язненими та медиками моніторингова група з’ясувала, що персонал медичної частини прав утримуваних не порушує. Інформаційна робота щодо можливості вакцинування ведеться як з боку працівників СІЗО, так і медиками установи.

Як повідомили в ізоляторі, аварійні будівлі не підлягають ремонту і зараз усіх переселяють до дільниць СІЗО, які є при найближчих установах виконання покарань, серед яких Північна та Дар’ївська. Нещодавно до них також завітали монітори НПМ. Їм повідомили, що з ізолятору ув’язнених переводитимуть в оновлені приміщення. Наприклад, у Північній виправній колонії проводять капітальний ремонт відповідно до європейських стандартів, а у Дар’ївській минулого року замінили електропроводку, водовідведення, сантехніку, систему вентиляції та меблі на кухні. Ремонт повністю проводили коштом спеціального фонду установи, гроші з державного бюджету не виділяли.

📌 Публікація підготовлена в рамках проєкту від Netherlands Helsinki Committee, який спрямований на збір та аналіз інформації про проблеми та успіхи в протистоянні COVID-19 в СІЗО та виправних колоніях. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково відображають точку зору Netherlands Helsinki Committee або його партнерів.