Поділитися

В Україні реформують систему опіки та захисту дітей за допомогою Європейської комісії.

Про це повідомив Президент України Володимир Зеленський на пресконференції з президентом Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн у Києві, яка відбулася 2 лютого.

Реформа передбачатиме заміну наявної в країні системи дитячих інтернатів на систему дитячих будинків сімейного типу. Також буде створений спеціального офісу для розробки цієї реформи.

«Замість наявної в нас системи інтернатів, яка є спадком радянського часу, ми хочемо створити нову систему дитячих будинків сімейного типу, але на системній основі, з відкриттям спеціального офісу для розробки цієї великої, важливої для наших діточок реформи. І це не лише інституційна зміна. Війна підштовхує нас. Це важлива цивілізаційна зміна для України. Це зовсім інше ставлення до людини, інше, правильне ставлення до сім’ї та суспільства в цілому», — сказав Володимир Зеленський.

Довідка:

За інформацією Мінсоцполітики в Україні понад 67 тис. дітей залишаються без батьківського піклування, з них усиновити можуть лише 16 тис. дітей.

У серпні минулого року у Департаменті захисту прав дітей та забезпечення стандартів рівності Національної соціальної сервісної служби розповіли, що з початку повномасштабної війни без батьківської опіки в Україні залишилося 3182 дитини, зокрема 541 – безпосередньо через війну.