Поділитися

У межах своєї діяльності 11 квітя 2023 року представники ГО «Україна без тортур» здійснили моніторинговий візит до Новосанжарського дитячого будинку – інтернату для виконання функцій національного превентивного механізму.

Планова ємність Новосанжарського ДБІ становить 110 ліжко-місць, фактично у закладі перебувало 99 вихованок/підопічних жіночої статі, з них: II профілю – 6 чол., III профілю – 19 чол., IV профілю – 19 чол., паліативне відділення – 11 чол., перша молодіжна група – 21 чол., друга молодіжна група – 23 чол., у т.ч 12 осіб внутрішньо переміщених осіб (4 – з Харківської, 7 – із Запорізької, 1 – з Донецької областей). За віком: 22 дитини від 4 до 18 років. 77 осіб від 18 до 35 років. Із загальної чисельності дітей: 1 дитина-сирота, 10 дітей, позбавлених батьківського піклування. 11 дітей, опікуном/піклувальником над якими є ДБІ. 11 дітей мають одного або двох батьків. Із числа повнолітніх: недієздатних -73 особи, цивільна дієздатність обмежена – 4 особи, кількість осіб, піклування над якими здійснює Заклад – 64 особи.

Інтернат періодично ініціює питання щодо поновлення дієздатності особам недієздатним та цивільна дієздатність яких обмежена. Так, трьом підопічним за рішенням суду знято недієздатність і встановлено обмежену дієздатність: Срібній і Кобі (рішення суду від 25.10.2017); Живолуповій (рішення суду від 26.05.2021). Крім того, були подані заяви до суду стосовно поновлення дієздатності недієздатним Радченко (16.02.2021) та Чинакал (19.05.2021), втім суд відхилив дані заяви.

На час візиту інтернатом підготовлено зміни до Положення про інтернат в частині створення жіночого психоневрологічного відділення та відділення підтриманого проживання.

Щодо використання суми пенсій, державної соціальної допомоги

На час відвідування в будинку-інтернаті перебувало 75 підопічних/ вихованок, опікуном яких є Новосанжарський дитячий будинок-інтернат в особі директора.

Використання суми пенсій, державної соціальної допомоги  підопічних/ вихованок ДБІ здійснюється згідно з Порядком використання сум пенсій (щомісячного довічного грошового утримання) та/або державних соціальних допомог, нарахованих відповідно до законодавства дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, недієздатним особам та особам, цивільна дієздатність яких обмежена, які є вихованцями/підопічними дитячих будинків-інтернатів, психоневрологічних інтернатів, затвердженим наказом Мінсоцполітики від 17.08.2018  № 1173 (далі – Порядок).

Суми пенсій та державної соціальної допомоги нараховані відповідно до законодавства, перераховуються на поточні рахунки вихованок/підопічних, що відкриті в установах банків. Питання використання коштів вихованців/підопічних в ДБІ вирішується спеціально створеною комісією (наказ ДБІ про створення від 02.01.2023 № 11); затверджено Положення про комісію (наказ від 31.10.2018 №164) та визначено відповідального за ведення особових справ з фінансової звітності (наказ від 20.06.2022 №113).

Облік та рух коштів фіксується у журналі обліку та руху коштів, що заповнюється на кожну вихованку/підопічну окремо в день надходження інформації про нарахування, отримання, використання та залишок коштів вихованців/підопічних. На кожну підопічну/вихованку сформовано справи щодо використання коштів, які містять облікову документацію, звернення, акти, квитанції, товарні та касові чеки, копії виписок із банківського рахунку, відкритого на користь вихованок/підопічних, про рух коштів за звітний період тощо. Справи щодо використання коштів зберігаються у замкненій на замок шафі (п.10 Порядку).

Відповідно до матеріалів особових справ, вихованкам/підопічним придбано засоби гігієни; м’який інвентар та взуття; мобільні телефони та аксесуари; медикаменти; твердий інвентар; інше (поповнення мобільних телефонів) тощо. 

Під час ознайомлення з документацією встановлено, що засідання комісії проводиться за потреби, витрачання коштів здійснюється за наявності дозволу виконкому Новосанжарської селищної ради як органу опіки та піклування.

  1. Порушення права розпоряджатися власними коштами 

Відповідно до банківських виписок, станом на 01.01.2023 залишок коштів (суми пенсій та державної соціальної допомоги) на банківських рахунках вихованок становив 6 908 674,91 гривень, серед яких кошти::

– 8 вихованок/підопічних IV профілю 958 126,42 грн; 

– 8 вихованок/підопічних паліативного відділення 471 737,38 грн. 

Зазначені суми коштів можливо було б використати на їх потреби, зокрема на придбання протипролежневих матраців, подушок, ортопедичних ліжок тощо, техніки для показу малорухомим вихованкам дитячих програм в їх кімнатах для проживання.

Відповідно до рішення виконкому Новосанджарської селищної ради, саме вони надають остаточний дозвіл на використання особистих коштів вихованок.  Для придбання необхідних речей для вихованок інтернат вимушений чекати майже два місяці, а іноді і більше, що призводить до затримки у вирішенні питання задоволення матеріальних потреб та інтересів вихованок/підопічних.

У результаті вивчення документації  членами моніторингової групи з’ясовано, що, прикладом, 6 підопічним інтернату у лютому 2023 під час виготовлення паспортів біли потрібні кошти на оплату послуг ДМС та фотографа. ДБІ направив документів до опікунської ради у січні 2023, після їх погодження у лютому (02.02.2023) звернувся з клопотанням до голови Новосанжарської селищної ради щодо надання дозволу на зняття коштів підопічних. Виконком своїм рішенням 24.02.2023 надав відповідний дозвіл.  Таким чином, дозвіл на зняття коштів інтернат отримав лише через 2 місяці.

Затримування у часі одержання такого рішення, особливо під час воєнного стану, може вплинути на подорожчання вартості товарів/послуг, що призведе до обмеження майнових прав вихованок/підопічних інтернату. 

  1. Порушення права на охорону здоров’я та медичну допомогу (стаття 49 Конституції України)

2.1. Відповідно до п.14 Типового положення про ДБІ, керівництво та медичний персонал будинку-інтернату зобов’язані двічі на рік (навесні та восени) забезпечувати організацію проведення поглиблених медичних оглядів вихованок/підопічних, а також не менше ніж один раз на рік – огляду лікарсько-консультативною комісією за участю дитячого лікаря-психіатра з метою вирішення питання щодо їх подальшого перебування в будинку-інтернаті.

У штатному розписі інтернату не передбачено посади лікаря-психіатра, тому ДБІ звертався з листами до місцевої лікарні з проханням здійснити огляд вихованців/підопічних лікарсько-консультативною комісією за участю лікаря-психіатра. Однак, лікарня відмовила в огляді, про що є офіційна відповідь.

Відсутність можливості для проходження медичних оглядів вихованок/підопічних відповідно до вимог законодавства є грубим порушенням їх права на охорону здоров’я.

У разі затвердження змін до Положення про інтернат в частині створення психоневрологічного відділення, установа матиме можливість додати до штатного розпису посаду лікаря-психіатра, це вирішить проблему психіатричного супроводу  вихованок, водночас не вирішить проблему проведення щорічних лікарсько-консультативних комісій. 

2.2. У паліативному відділенні ДБІ перебуває 11 вихованок та 19 – у відділенні IV профілю для осіб, які потребують паліативного догляду, навчання і реабілітації та для яких самостійне пересування є значно ускладненим або неможливим. Через відсутність спеціального автотранспорту в інтернаті залишається проблемним питання щодо неможливості транспортування ліжкових хворих вихованок/підопічних у разі невідкладних станів до закладів охорони здоров’я. Зазначене порушує положення пункту 1 статті 9 Конвенції про права осіб з інвалідністю та обмежує можливість усебічно брати участь у всіх аспектах життя, дискримінує їх за станом їх фізичного здоров’я.

Зі свого багаторічного досвіду вважаємо за обов’язок поділитись з громадськістю та адміністрацією установи інформацією про порушення, які ми виявили під час перебування, оскільки це наш спільний обов’язок робити все для безпеки та задоволення потреб підопічних.

Крім того, матеріали за результатами візитів будуть використані в підготовці аналітичних матеріалів щодо дотримання прав осіб з інвалідністю під час війни.

Моніторингові візити здійснено в рамках проекту «Зменшення страждань в’язнів у контексті війни в Україні», що фінансується урядом Данії та у партнерстві з DIGNITY – Данський інститут проти катувань.