Поділитися

З метою реалізації функцій національного превентивного механізму членами ГО «Україна без тортур» / NGO «Ukraine without torture» спільно із співробітниками Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Офіс Омбудсмана України  здійснено чергові кластерні відвідування до місць несвободи.

12 та 13 червня було здійснено відвідування 14 місць несвободи різної підвідомчості у Рівненській області.

У частині установ виявлені порушення прав людини, зокрема щодо: захисту від катування; гідних умов тримання; охорону здоров’я та медичне забезпечення. Також, моніторами було звернено увагу на дотримання прав людей які було евакуйовано з прифронтових та окупованих територій.

Загалом у кластерних відвідуваннях місць несвободи взяло участь 10 моніторів та 12 працівників Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Громадські монітори та працівники Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини працювали за новою редакцією регламенту організації та здійснення регулярних відвідувань місць несвободи для виконання національного превентивного механізму в Україні.

Ці два дні видалися доволі насиченими для спільноти громадських моніторів НПМ та співробітників Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму, які спільними зусиллями намагаються здійснювати контроль за додержання прав людини в місцях несвободи.

За результатами проведених моніторингових візитів будуть підготовлені звіти щодо дотримання прав і свобод осіб, які утримуються в місцях несвободи, та рекомендації по усунення виявлених порушень, які будуть направлені до центральних та місцевих органів влади та керівників відповідних установ.

Якщо ви стали потерпілою особою чи свідком порушення прав людини в місцях несвободи, просимо звертайтеся за номером +380 96 010 91 60 чи на пошту zvern.uwt@gmail.com

Кластерний візит відбувся у співпраці з Офісом Уповноваженого ВРУ з прав людини за підтримки Міжнародний фонд “Відродження”. В межах кластеру також відбулись візити в рамках проєкту «Зменшення страждань в’язнів у контексті війни в Україні», що фінансується урядом Данії та у партнерстві з DIGNITY – Данський інститут проти катувань та в рамках проєкту, що фінансується EPLN та DIGNITY.