Поділитися

Сьогодні відбулася робоча зустріч на якій обговорили стан виконання рекомендацій за результатами моніторингових відвідувань (кластерного візиту) місць несвободи у Львівській області та перспективи покращення стану дотримання прав людей.

Кластерні відвідування у Львівській області відбулись з 16  по 17 березня 2023 року, де охопили 15 місць несвободи.

Робоча зустріч відбулась за участі представника Уповноваженого з прав людини в місцях несвободи Віталія Нікуліна,  представника Уповноваженого  з прав людини у Львівській області Тараса Подвірного, виконавчого директора ГО «Україна без тортур» Kostyantyn Avtukhov, представників установ до яких було здійснено моніторингові відвідування, представників регіональних органів влади та громадських моніторів НПМ.

Після презентації результатів відвідувань, з доповідями виступили представники установ та керівники органів місцевої влади. Це дозволило учасникам зустрічі ознайомитись з проблемами в окремих місцях несвободи. Після кожного виступу відбулися активні обговорення, на яких учасники робочої зустрічі детально розглядали можливі кроки для покращення стану дотримання прав людей в місцях несвободи. Особливу увагу приділено забезпеченню належних умов перебування в установах, підтримці здоров’я та психологічному супроводу осіб, а також попередженню можливих випадків порушення прав.

Під час зустрічі Костянтин Автухов відмітив, важливість  та актуальність проведення таких зустрічей у світлі розбудови на місцевому рівні недопустимості катувань, жорстокого чи нелюдського поводження у будь-яких місцях несвободи. 

Для системного попередження катувань та жорстокого поводження в місцях несвободи важливе залучення всіх зацікавлених сторін: представників органів державної влади, адміністрації та працівників місць несвободи, представників офісу Омбудсмана та спільноти моніторів НПМ. Що стає можливим завдяки таким зустрічам. Тож, надіємося на подальшу активну співпрацю у такому форматі.

Проведення робочої зустрічі організовано Секретаріатом Офісом Омбудсмана України спільно з ГО «Україна без тортур».