Поділитися

Станом на 19.07.2023 в інтернаті перебувало 145 жінок та чоловіків, з яких 40 мають статус внутрішньо переміщених осіб: 25 переміщено ведено з Любицького психоневрологічного інтернату (Запорізька область),14 – з Куп’янського психоневрологічного психоневрологічного інтернату (Харківська область) та одна жінка з Харківської області за особистим зверненням щодо надання соціальної послуги ПНІ. Всіх евакуйованих  взято на облік як внутрішньо переміщених осіб і вони отримують допомогу на проживання. Вони забезпечені як і постійні мешканці ПНІ твердим і м’яким інвентарем. Персонал відзначає доброзичливість і кращий стан здоров’я переселених з Куп’янського ПНІ підопічних, які є більш активними і соціалізованими. Натомість мешканців Любицкого ПНІ характеризують як проблемних, які створюють напружену атмосферу в установі, окремі підопічні є агресивними і застосовують фізичне насильство до інших мешканців. Напередодні відвідування був факт

ПНІ розташований в маєтку архітектурної будівлі XVIII — XIX століття в парку, який має стату парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва. Територія закладу огороджена, вхід вільний. На території є альтанки, зони відпочинку з лавами.

На кожному поверсі житлового корпусу розташовані плани евакуації з приміщень на випадок повітряної тривоги або пожежі. Складське підвальне приміщення пристосоване як приміщення подвійного використання і у 2022 році використовуватись як укриття: в ньому облаштовані місцями для сидіння та лежання. Підвальне приміщенні закладу оснащене електропостачанням, водопостачанням та санвузлом.

Відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 20.12.2019 № 2588 установа має ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики за спеціальностями: організація і управління охороною здоров’я, психіатрія, сестринська справа. Медичний супровід підопічних відповідно до штатного розпису на 2023 рік і тарифікаційного списку здійснюють: медичний персонал – завідувач медичного відділення (0.5 шт.од), лікар-психіатр (0.5 шт. од.), сестри медичні (7 шт. од); молодший медичний персонал (32.5 шт. од.). Укладено декларації з сімейним лікарем про надання первинної медичної допомоги усіма підопічними.

Приміщення медичного блоку знаходиться на першому поверсі установи. Під час відвідування опитані підопічні повідомили, що мають доступ до медичного блоку і можливість отримувати медичну допомогу.

У 2022 році було здійснено огляд підопічних лікарями-спеціалістами (офтальмологом, хірургом, гінекологом та ін.).

Найбільше зауважень за результатом попереднього відвідування було щодо надання медичної допомоги. Слід відзначити позитивні зміни в організації надання медичної допомоги:

  • проводяться щорічні огляди підопічних ЛКК із залученням лікаря психіатра і в медичній документації є висновки про необхідність підопічних отримання послуг в психоневрологічному інтернаті;
  • укомплектовані аптечки екстреної медичної допомоги (для догоспітального етапу);
  • дотримано строків використання медичних препаратів;
  • документація (окрім листків лікарських призначень) ведеться відповідно до вимог до ведення медичної документації;
  • з вивчення вибіркової особистої медичної документації вбачається, що лікар-психіатр і сімейний лікар періодично оглядають підопічних, здійснюють регулярний огляд і роблять лікарські призначення у разі звернень підопічних, корегують медикаментозне лікування;
  • запроваджено ведення журналу застосування фізичного обмеження відповідно до Правил застосування фізичного обмеження та (або) ізоляції при наданні психіатричної допомоги особам, які страждають на психічні розлади, та форм первинної облікової документації, затверджених наказом МОЗ України від 24.03.2016 № 240 (далі – Правила 240), однак фізичне обмеження до підопічних не застосовується;
  • медикаментозне лікування здійснюється на підставі лікарських призначень;
  • дотримано вимоги наказу Міністерства охорони здоров’я України від 08.08.1995 № 147 «Про гематологічний контроль при лікуванні лепонексом (клозапіном)», щодо порушення яких були надані рекомендації під час попереднього відвідування НПМ.
  • лише два підопічних під час відвідування були неконтактними через погане самопочуття, інші були активними, спілкувалися з членами моніторингової групи. За результатами аналізу лікарських призначень лише третина підопічних отримує медикаментозне лікування у зв’язку з психічними порушеннями, інші його на час відвідування не приймали і не потребували, почували себе добре;
  • на час відвідування один з підопічних з числа ВПО був на консультації в онкодиспансері; в його документації виявлено запис «онкологічний діагноз під питанням», датований 2012 роком, і з того часу жодних обстежень не проводилося; оскільки у нього з’явилися скарги, його направлено сімейним лікарем до онколога (у 2021 році були зауваження щодо неналежного медичного забезпечення онкохворого підопічного, який того року помер);
  • наявні усвідомлені письмові згоди (форма первинної облікової документації № 003-10/о «Усвідомлена згода особи на лікування у психіатричному закладі», затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 15.09.2016 року № 970) підопічних, які приймають медикаменти у зв’язку із психіатричними захворюваннями. Під час відвідування двоє підопічних висловили бажання припинити медикаментозне підтримуюче лікування – їм надано роз’яснення щодо їх прав, послідовність і можливі наслідки їх дій).

Попри труднощі з фінансуванням медикаментів лікарі знаходять можливість забезпечити необхідними ліками підопічних, використовуючи можливості програми «Доступні ліки».

Виконані попередні рекомендації щодо ґобліку випадків отримання підопічними тілесних ушкоджень.

Смертність підопічних становила у 2023 році 7 осіб, один з яких з Куп’янського ПНІ. 

Під час візиту виявлено порушення прав пацієнтів

  1. Право на захист держави життя людини, безпечність надання психіатричної допомоги (стаття 27 Конституції України, стаття 25 Закону України «Про психіатричну допомогу»).
    В ніч відвідування по Вінницькій області було оголошено повітряну тривогу у зв’язку із можливим ураженням балістичної ракети. Підопічні повідомили, що вночі і вдень їм ніхто з персоналу не повідомляв про тривогу.

Під час опитування підопічні і персонал повідомили, що у 2023 році підопічних під час оголошення повітряної тривоги не направляють до укриття.

Складське підвальне приміщення, яке обладнано як укриття. не відповідає  Вимогам щодо утримання та експлуатації захисних споруд цивільного захисту»,  затверджених  наказом Міністерства внутрішніх справ України від 09.07.2018 №579:

– воно є недоступним для осіб, які є користувачами візка (таких на час візиту було двоє);

– вологість і протікання мережі водопостачання.

1.2 Всупереч вимог Порядку проведення евакуації у разі загрози виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.10.2013  № 841, в ПНІ відсутній план заходів з евакуації підопічних і працівників.

  1. Свобода від такого, що принижує гідність поводження та покарання, (стаття 28 Конституції України, стаття 3 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, стаття 1 Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або принижуючих гідність видів поводження і покарання, статті 15 Конвенції про права осіб з інвалідністю).

2.1.На виконання рекомендацій НПМ одяг, взуття, постіль, рушники закріплені за підопічними і мають відповідні інвентарні номери. Водночас ці номери позначені і вишиті таким чином, що їх видно під час носіння і використання. Видиме позначення ліжок, рушників і навіть взуття створює неналежну казену атмосферу для підопічних і принижує їхню гідніст.

2.2. На виконання рекомендацій попереднього відвідування НПМ в установі ведеться журнал відповідно до вимог Порядку обліку фактів звернення та доставлення до закладів охорони здоров’я осіб у зв’язку із заподіянням їм тілесних ушкоджень кримінального характеру та інформування про такі випадки органів і підрозділів поліції, затвердженого спільним наказом МВС та МОЗ від 06.07.2016  № 612/679 (далі – Порядок). Про кожний випадок у телефонному режимі повідомляється поліції, працівники якої виїжджають до установи. Підопічні повідомили, що напередодні відвідування НПМ один з підопічних побив іншого і приїжджала поліція. Про цей факт є запис у відповідному журналі.

Зазначене є позитивною практикою, однак Мінсоцполітики й досі не забезпечено унормування проведення тілесного огляду підопічних і вихованців установ соціального захисту населення.

2.3.В посадових інструкціях відсутні положення про заборону катування, жорстокого, нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження чи покарання.

2.4.Не складено планів навчання молодшого медичного персоналу, відтак не надається  інформація  про  заборону  катувань відповідно до статті 10 Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або принижуючих гідність видів поводження і покарання.

  1. Право на захист особистої цілісності (статті 17 Конвенції про права осіб з інвалідністю).

3.1.Попри рекомендації, надані за результатами попереднього візиту, в ПНІ не дотримано вимог статті 24 Закону України «Про психіатричну допомогу» і не проводиться щорічний огляд підопічних лікарською комісією за участю лікаря-психіатра, з метою вирішення питання щодо можливості перегляду рішень про недієздатність тих, хто такими визнаний.

3.2.Статтею 300 Цивільного процесуального кодексу України встановлено, що скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім’ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною. Тобто, для подачі заяви про поновлення дієздатності недієздатна особа має подати висновок судово-психіатричної експертизи, яку вона самостійно не може отримати.

  1. Право на медичну допомогу (стаття 49 Конституції України)

4.1.В ПНІ 11 осіб мають захворювання «епілепсія» і отримують безперервне підтримуюче лікування. Однак під час ознайомлення з медичною документацією виявлено, що у підопічної А., яка не розмовляє, а тому не може повідомити про своє самопочуття, різко збільшилася кількість епілептичних нападів: в червні – чотири, у липні – два. Проте за цей час призначення проти судомних препаратів не змінювалося, лікар підопічну не оглядав.

4.2. Листки лікарських призначень ведуться в супереч вимогам наказу Міністерства охорони здоров’я України від 14.02.2012  № 110 «Про затвердження форм первинної облікової документації та Інструкцій щодо їх заповнення, що використовуються у закладах охорони здоров’я незалежно від форми власності та підпорядкування». Відтак у разі необхідності захисту інтересів підопічного в судовому порядку вони не можуть бути доказом.

4.3. Оскільки установа віднесена до закладів охорони здоров’я відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 28.10.2002 № 385 і має ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики і, має здійснювати діяльність відповідно до законодавства в сфері охорони здоров’я. Однак в ПНІ не дотримано вимог Порядку розміщення на інформаційних стендах у закладах охорони здоров’я інформації щодо наявності лікарських засобів, витратних матеріалів, медичних виробів та харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання, отриманих за кошти державного та місцевого бюджетів, благодійної діяльності і гуманітарної допомоги, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 26.04.2017 № 459. Стенд із зазначеною інформацією відсутній.

  1. Право на вільний розвиток своєї особистості (стаття 23 Конституції України).

5.1. Підопічні під час спілкування скаржилися, що окрім перегляд телепрограм, їм нічим зайнятися. В ПНІ відсутні умови для участі підопічних в культурно-масових заходах та комплексі реабілітаційних заходів.

Всупереч пункту 7 Типового положення про психоневрологічний інтернат, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 . 12.2016 № 957 (далі – Типове положення про ҐПНІ), та пункту 3.8 Статуту ПНІ в інтернаті  через недостатність персоналу фактично підопічним не організовано заняття творчістю та дозвілля.

  1. Право на гідні та безпечні умови перебування (стаття 48 Конституції України)

6.1. В житлових кімнатах не встановлено кнопки виклику персоналу.

6.2. Через перенаповненість ПНІ і розміщення в будівлі, яку неможливо перепланувати у зв’язку з перебуванням під охороною як пам’ятки культури, житлові кімнати перенаповнені.

6.3. На прогулянковому майданчику не було ємностей з питною водою, водночас в житлових кімнатах були чайники з водою і кружки для пиття.

6.4. Підопічні можуть користуватися під час їжі  лише ложками. Виделки к в переліку предметів, якими їх має забезпечити установа відповідно до Мінімальних норм забезпечення предметами, матеріалами та інвентарем громадян похилого віку, інвалідів та дітей-інвалідів в інтернатних установах та територіальних центрах соціального обслуговування (надання соціальних послуг) системи соціального захисту населення, затверджених наказом Міністерства соціальної політики України від 19.08.2015  № 857. Такі обмеження не можуть бути застосовані для всіх до підопічних психоневрологічних інтернатів, оскільки  не враховують стан здоров’я та інтелектуального розвитку. Статтею 25 Закону України «Про психіатричну допомогу» встановлено, що рішення про обмеження прав осіб, яким надається психіатрична допомога, фіксується у медичній документації із зазначенням строку його дії та може бути оскаржено до суду. Серед іншого, згідно з цією статтею зазначене поширюється на обмеження придбавати і використовувати предмети повсякденного вжитку.

6.5. Порушення в організації харчування:

– проміжок між сніданком та обідом перевищує  5 годин, тоді як відповідно до Типового положення про ПНІ має бути не більше 4 годин;

– в холодильнику на складі виявлено порушення товарного сусідства: заморожена риба зберігалась разом із замороженими овочами.

– на харчоблоці не дотримано санітарних норм, в їдальні та харчоблоці багато мух через погану роботу витяжки працівники змушені відкривати вікна, які не обладнані захисними сітками;

для 35 осіб призначено дієтичне харчування, серед них двоє мають захворювання діабет, однак їм не забезпечено відповідного їхньому захворюванню дієтичного харчування.

6.6. На час відвідування перукар був у відпустці. За словами сестри-господарки вона видає йому 10 станків для гоління тих, хто не може себе обслуговувати (для таких осіб яких  більше десяти, видається лише 10 станків для гоління разового використання).

  1. Права осіб з інвалідністю та недієздатних осіб.

7.1. Пунктом 34 Стандартів КЗК зазначено, що при наданні психіатричної допомоги мають бути враховані потреби пацієнтів похилого віку та пацієнтів з інвалідністю. В житловому корпусі не вимог ДБН В.2.2-40:2018 Інклюзивність будівель і споруд, оскільки  він розташований в історичній двоповерховій будівлі палацу, що унеможливлює  його перебудову для потреб маломобільних груп населення (сходи на другий поверх круті).

7.2. В порушення пункту Типового положення про ПНІ в установі відсутні індивідуальні плани реабілітації для виконання індивідуальної програми реабілітації інвалідів. Так, особова справа недієздатної ВПО В. не містить плану реабілітації тощо. Такі справи непоодинокі.

7.3. В установі 46 недієздатних осіб, у т.ч. ВПО. Попри тривалий час перебування після переміщення до Антопільського ПНІ, працівниками не вжито заходів щодо вирішення питання про скасування опіки, яка була встановлена судом до переведення.

  1. Право розпоряджатися своєю власністю (стаття 41 Конституції України).

8.1.Попри те, що всім підопічним, які мають статус внутрішньо переміщених осіб, призначено і нараховується допомога на проживання відповідно до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.2022 № 332, підопічні (окрім одного, який сам розпоряджається банківською карткою) не можуть їх витрачати для задоволення своїх потреб, оскільки відповідальна особа не знала, що ці кошти надходять на рахунки таких підопічних. Водночас підопічні висловлювали бажання, щоб їм закуповували більше продуктів. 

Під час візиту було встановлено, що всі кошти надходять і відповідальним працівником з’ясовано можливість знімати з банківських рахунків більші суми.

8.2. Виявлено порушення розпорядження особистими коштами дієздатних підопічних після їх смерті: закуповуються труна та необхідне для поховання, за словами директора залишки грошей він віддає рідним, при цьому не вимагає відповідних документів про спадкування.

Проблемні питання.

1.Персонал скаржився на низьку оплату праці. Молодший медичний персонал попри особливі умови праці отримує мінімальну заробітну плату.

2.Оплата праці лікарів та медичних сестер значно нижче, ніж тих, які працюють закладах охорони  здоров’я.

Рекомендації

  1. Антопільський психоневрологіний інтернат
    • Розробити та затвердити план евакуаційних заходів.
    • Дотримуватися безпекових заходів під час оголошення сигналу «Повітряна тривога».
    • Забезпечити невідкладне консультування підопічної А. неврологом.
    • Забезпечити організацію щорічного огляду підопічних лікарською комісією за участю лікаря-психіатра, з метою вирішення питання щодо можливості перегляду рішень про недієздатність тих, хто такими визнаний.
    • Листки лікарських призначень вести відповідно до вимог наказу МОЗ від 02.2012  № 110.
    • Розмістити в доступному для підопічних місці інформаційний стенд відповідно до вимог наказу МОЗ від 28.10.2002 № 385.
    • Припинити протиправну практику розпорядження особистими коштами після смерті підопічних.
    • В посадових інструкціях внести положення про заборону катування , жорстокого, нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження чи покарання.
    • Забезпечити:
  • планування і проведення навчання молодшого медичного персоналу, зокрема про права осіб з інвалідністю, заборону  катувань та інших жорстоких, нелюдських або принижуючих гідність видів поводження і покарання;
  • організацію змістовного та різноманітного дозвілля підопічних;
  • доступ підопічним до питної води під час прогулянок;
  • Забезпечити маркування речей та інвентаря у такий спосіб, щоб унеможливити приниження людської гідність підопічних;
  • належне дієтичне харчування підопічним, які мають захворювання діабет;
  • дотримання санітарних норм в роботі перукаря.
  1. Вінницька обласна військова адміністрація
    • Вжити заходів щодо:
  • розробки та затвердження плану евакуаційних заходів;
  • облаштування захисних споруд цивільного захисту, відповідно до Вимог утримання та експлуатації захисних споруд цивільного захисту;
  • забезпечення котролю за дотриманням прав підопічних під час отримання соціальних послуг в ПНІ.
  1. Міністерство соціальної політики України

3.1.Ініціювати перегляд тарифних ставок молодшого медичного персоналу, а також зміну системи  оплати лікарів та медичних сестер, які працюють в закладах системи соціального захисту населення.

3.2. Ініціювати внесення змін до цивільного законодавства щодо спрощення процедури поновлення дієздатності.

3.3. Забезпечити унормування порядку проведення тілесного огляду підопічних.

3.4. Внести зміни до Мінімальних норм забезпечення предметами, матеріалами та інвентарем громадян похилого віку, інвалідів та дітей-інвалідів в інтернатних установах та територіальних центрах соціального обслуговування (надання соціальних послуг) системи соціального захисту населення, затверджених наказом Міністерства соціальної політики України від 19.08.2015  № 857 щодо максимального забезпечення потреб підопічних з дотриманням принципу поваги до їх гідності.

Зі свого багаторічного досвіду вважаємо за обов’язок поділитись з громадськістю та адміністрацією установи інформацією про порушення, які ми виявили під час перебування, оскільки це наш спільний обов’язок робити все для безпеки та задоволення потреб підопічних.

Крім того, матеріали за результатами візитів будуть використані в підготовці аналітичних матеріалів щодо дотримання прав осіб з інвалідністю під час війни.

Моніторингові візити здійснено в рамках проекту «Зменшення страждань в’язнів у контексті війни в Україні», що фінансується урядом Данії та у партнерстві з DIGNITY – Данський інститут проти катувань.