Поділитися

Захід пройшов в форматі вільного обговорення та дискусії між учасниками. Представники громадськості мали можливість поставити різні питання до представників органів державної влади, зокрема системи БПД та Департаменту з питань виконання покарань. 

Також було презентовано огляд інструментів надання правової допомоги особам в місцях несвободи. Громадські організації виступають активним суб’єктом надання правової допомоги. Ефективно використовують доступні сучасні інструменти для отримання звернень:  гарячі телефонні лінії, електронні скриньки для звернень, форми для повідомлень через сайт, тематичні телеграм чати та канали у месенджерах, особисті сторінки в соціальних мережах тощо. Звернення надходять з місць несвободи різної форми власності, а також з тимчасово окупованої території України.

Костянтин Автухов презентував інструменти збору інформації про порушення прав людей в місцях несвободи що діють в   ГО “Україна без тортур”.

За результатами обговорення було досягнуто домовленостей про:

  • Підготувати список контактів громадських організацій які надають правову допомогу та розмістити на сайті Департаменту з питань виконання покарань, про що зазначив представник Департаменту. 
  • Ініціювати зустріч щодо обговорення попередньої практики співпраці НПМ та БПД, зокрема й у формі залучення адвокатів БПД до моніторингових візитів. 
  • Втілити ідею громадських захисників для засуджених на регіональному рівні. 
  • Ініціювати розміщення інформації про ГО які надають правову допомогу в місцях несвободи та якісний контроль за фактичним розміщенням цих матеріалів у доступному місці. 
  • Ініціювати дозвіл органів виконання покарань на включення сайтів правозахисних організацій до списку сайтів, які дозволені для відвідування засудженими через мережу інтернет. 
  • Поширити інформаційні матеріали про систему БПД в місцях несвободи.
  • Дослідити ефективність контролю за якістю правової допомоги, що надають державні структури.
  • Запровадити механізм контролю за доступом осіб в місцях несвободи до інформації про їх права та можливість отримання правової допомоги.
  • Налагодити на постійній основі діяльність з розʼяснення для осіб в місцях несвободи як і куди вони можуть звернутись за правовою допомогою. 
  • Залучити до наступних обговорень представників Національної поліції, ДБР, НААУ та ін. стейкхолдерів.

Домовились продовжити розвʼязання питання правової допомоги особам в місцях несвободи в 1 кварталі 2024 р.

Ця публікація була підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю ГО «Україна без тортур» і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.