Поділитися
ГО «Україна без тортур» / NGO «Ukraine without torture» і громадські монітори разом з Департаментом національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини провели 15 моніторингових візитів до приватних установ в 4 регіонах України, результати візитів проаналізовано в дослідженні.

📅 20 грудня 2023 о 13:30 відбудеться презентація звіту “Додержання прав людини старшого віку та осіб з інвалідністю надавачами соціальних послуг приватної форми власності під час війни”

💬 Спікери:
⦁ Костянтин Ключарьов, голова правління ГО “Україна без тортур”.
⦁ Віта Сидоренко, громадський монітор ГО “Україна без тортур”, завідувач відділу ДУ “Інститут судової психіатрії МОЗ України”.
⦁ Олена Струц, начальник відділу реалізації національного превентивного механізму в закладах соціального забезпечення та освіти Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму.
⦁ Олена Прашко, менеджер проєктів ГО “Україна без тортур”.

✅ Питання до обговорення:
В Україні функціонує 78 будинків інтернатів для людей з інвалідністю, осіб похилого віку. За інформацією обласних військових адміністрацій, соціальні послуги стаціонарного догляду особам старшого віку надають понад 300 установ приватної форми власності. Насправді їх кількість значно більша.

Результати моніторингу приватних установ свідчать про те, що далеко не завжди старші люди фактично можуть реалізувати свої права нарівні з іншими. Зокрема право на життя та охорону здоров’я, безпечні умови перебування, повагу до гідності, свободу пересування.
Під час війни стан з дотриманням прав людей старшого віку суттєво погіршився, що пов’язано з необхідністю евакуації з небезпечних міст, руйнуванням житла, збільшенням внутрішньо переміщених осіб старшого віку. До надання соціальних послуг залучається некваліфікований персонал, які не пройшли відповідного навчання.

Системні порушення прав людини обумовлено також відсутністю державного контролю за функціонуванням приватних установ, взаємодії між надавачами послуг та органами державної влади, недосконалістю законодавчої бази.

Зазначене потребує привернення уваги суспільства до розв’язання проблеми забезпечення гідної старості. Синергія зусиль громадськості та органів державної влади, недержавних надавачів дозволить забезпечити реалізацію прав людей старшого віку.

❓ Свої питання можете писати до початку події під анонсом або на press@uacrisis.org, а також під час самої події в коментарях до трансляцій та на пошту.

❗ УВАГА! У разі оголошення повітряної тривоги відвідувачі заходу можуть скористатися укриттям, що знаходиться у підвальному приміщенні Українського Дому
🇺🇦 Допомагаймо ЗСУ!