Провели тренінг «Особливості здійснення моніторингу додержання прав людей старшого віку та осіб з інвалідністю в приватних пансіонатах»

18 квітня, 2024

Main Photo

Провели тренінг для представників Національної соціальної сервісної служби України в регіонах «Особливості здійснення моніторингу додержання прав людей старшого віку та осіб з інвалідністю в приватних пансіонатах».

Тренінг став черговим заходом, проведеним ГО «Україна без тортур» у рамках системного підходу до захисту прав людей старшого віку та осіб з інвалідністю в місцях несвободи соціальної сфери приватної форми власності. У тренінгу взяли участь Артем Володін - директор Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Омбудсмана, який відкрив захід. Тренерами були Олена Струц, начальник відділу реалізації НПМ в закладах соціального забезпечення та освіти Департаменту з питань реалізації НПМ та Олена Прашко, - завідувачка відділу дотримання прав людини при наданні психіатричної допомоги ДУ «Інститут судової психіатрії МОЗ України», менеджер проєктів ГО «Україна без тортур».

Під час тренінгу обговорили проблеми забезпечення державного контролю за недержавними надавачами соціальної послуги стаціонарного догляду. Зокрема Олена Струц закцентувала увагу слухачів на системних порушеннях, що виявляються моніторами НПМ під час моніторингових відвідувань соціальних установ, необхідності дотримання національних стандартів забезпечення прав клієнтів таких установ; розроблених нашою організацією методології відвідувань та чек листі моніторингу приватних установ для осіб старшого віку та осіб з інвалідністю.

Олена Прашко розповіла про особливості моніторингу приватних установ, як не допускати стигматизації при спілкуванні з особами, що отримують соціальні послуги, надала рекомендації щодо спілкування з людьми, які мають ознаки психічного розладу та з людьми з інвалідністю (з порушеннями зору, слуху, з людьми, які мають труднощі у спілкуванні та затримки розвитку).

Після тренінгу усім учасникам надіслано матеріали, розроблені ГО «Україна без тортур»: аналітичний звіт, методологію здійснення моніторингових відвідувань, довідник приватних пансіонатів для осіб похилого віку.

Бажаючі отримати пакет підготовлених документів можуть написати нам листа ukraine.without.torture@gmail.com та отримати їх. 

Тренінг став черговим кроком до підвищення якості надання послуг людям старшого віку та особам з інвалідністю в Україні та свідчить про важливість співпраці між державними органами, громадським сектором та надавачами послуг.

Тренінг проведено ГО «Україна без тортур» у співпраці з Секретаріатом Уповноваженого Верховної Ради з прав людини та Національною соціальною сервісною службою України.

 



Slide 0
Thumbnail 0
Thumbnail 1
Thumbnail 2
Поділитись:

Більше матеріалів



Email: ukraine.without.torture@gmail.com
Юридична адреса: Україна, 01034, місто Київ, вулиця Ярославів Вал, будинок 33 Б
Тел: + 380 96 010 91 60

Make Law Not Torture