Поділитися

Попередній моніторинговий візит в рамках реалізації національного превентивного механізму проти катувань працівники Секретаріату Уповноваженого спільно з громадськими моніторами здійснили до колонії у квітні цього року.

«З часу останнього моніторингового візиту, який ми проводили чотири місяці тому, майже нічого не змінилося. Ліжка в камерах так і стоять впритул один до одного, камери переповнені, особистий простір ув’язнених порушений. В одному з корпусів протікає дах. Ремонт, який мали зробити після останнього моніторингу, досі триває», – зазначила Людмила Денісова.

 Уповноважений Верховної Ради України з прав людини ознайомилася з умовами, в яких утримують засуджених, поспілкувалася з деякими з них та з керівництвом колонії.

Людмила Денісова зауважила, що у більшості в’язнів відсутні паспорти, відповідно –  трудові договори з ними не укладені. Фактично, люди працюють безоплатно.

У цій колонії  також відбуває покарання за тероризм громадянин Росії Олексій Седіков, який заявлений у списку на відвідання Омбудсменом РФ Тетяною Москальковою. Але оскільки домовленості Президентів України та Росії про безперешкодне відвідання в’язнів призупинені, то, на прохання Тетяни Москалькової, Олексія  Сєдікова відвівдала Людмила Денісова. Вона засвідчила, що самопочуття та умови утримання російськогго в’язня задовільні. Але, за словами лікаря колонії, Олексію потрібна термінова операція.

Нагадаємо, що “Україна без тортур” звернулась до спостережної комісії Київської ОДА, щодо порушень які були виявлені під час візиту 3 квітня 2018 року.Після цього листа, 27 квітня, представниця громадської організації «Україна без тортур» Людмила Проценко, в складі спостережної комісії Київської обласної державної адміністрації, відвідала Бучанську колонію №85. 

Під час проведення інтерв’ю з засудженими, огляду території, локальних відділень, медичного блоку та промислової зони було виявлено низку порушень:

  • На території  всіх, без виключень, виробничих приміщеннях була відсутня аптечка для надання невідкладної медичної допомоги. Воднчас, на кожному окремому виробництві абсолютно відсутнє забезпечення безпечних умов праці.
  • Як сказав один з інтерв’юерів, лише 1 з 10 замовлень проходить через бухгалтерію. Робочий день може бути не нормованим. 
  • Засуджені ніколи не бачили розрахунків по зарплаті, їм просто доводять до відома що після вирахувань на утримання у них залишилась певна сума коштів.
  • В лікарні антисанітарні умови, на полу в перев’язній стояла вода. В палаті хірургічного відділення, куди нас завели, перебувало 7 людей з  різними захворюваннями.
  • В локальному відділенні, де знаходяться люди що мають  в анамнезі інфекційні захворювання значне перенаселення, там знаходилось понад 60 людей.
  • До нас також звернувся зі скаргою засуджений, який отримує пенсію по інвалідності, але в нього вираховують на його утримання в закладі щомісяця 600 грн.

Всі пропозиції ми виклали у листі до спостережної комісії Київської ОДА, які були включені до звіту про підсумки моніторингового виїзду до Бучанської виправної колонії№85.

 

Можна зробити висновки, що жодні пропозиції та зауваження не були реалізовані. Ми не втрачаємо оптимізм й чекаємо на позитивні зміни у цьому виправному закладі.