Підсумки круглого столу "Додержання прав людини старшого віку та осіб з інвалідністю надавачами соціальних послуг приватної форми власності"

4 жовтня, 2023

Main Photo

Спільно з офісом Уповноваженого з прав людини провели круглий стіл «Додержання прав людини старшого віку та осіб з інвалідністю надавачами соціальних послуг приватної форми власності під час воєнного стану», присвячений Міжнародному дню людей похилого віку.

За даними Національної соціальної сервісної служби України, станом на січень 2023 року функціонують 78 державних будинків-інтернатів для людей з інвалідністю, осіб літнього віку, зокрема 21 геріатричний пансіонат, у яких перебували 11 400 осіб. Відповідно до отриманої інформації від обласних військових адміністрацій, загальна кількість пансіонатів приватної форми власності становить 253, а насправді розуміємо, що їхня кількість значно більша.

Упродовж 2023 року в межах реалізації функцій національного превентивного механізму представники Офісу Омбудсмана разом з моніторами НПМ здійснили 12 відвідувань пансіонатів приватної форми власності, з яких 6 відвідувань організувала команда нашої організації.

За результатами проведених відвідувань виявили низку порушень, зокрема порушення права на життя та безпеку; права на охорону здоров’я; права на свободу та особисту недоторканність; права на достатній життєвий рівень, право на інформацію.

Під час круглого столу обговорювалися також питання відсутності взаємодії між органами державної влади та недержавними надавачами соціальних послуг, що не сприяє розв'язанню проблеми з додержанням прав людини в приватних установах.

Захід відбувся під головуванням Уповноваженого Дмитра Лубінця в змішаному форматі, у якому взяло участь понад 150 осіб, зокрема Народний депутат України Костянтин Касай, представник Уповноваженого з прав людини в місцях несвободи Віталій Нікулін, заступник Міністра соціальної політики України Уляна Токарєва, заступник Голови Національної соціальної сервісної служби України Тетяна Лактіонова, Директор Департаменту реалізації державної політики у сфері соціального захисту населення Олександр Кондратенко, Голова ГО “Україна без тортур” Костянтин Ключарьов, менеджерка проєктів ГО “Україна без тортур”, завідувач відділу дотримання прав людини при наданні психіатричної допомоги ДУ “Інститут судової психіатрії МОЗ України” Олена Прашко.

У дискусії взяли участь керівники та засновники геріатричних приватних пансіонатів “Life House”, “Срібний вік”, “100ліття”, представники громадських організацій та фондів “Незабутні”,”Стареньки”, “Let’s Help”, “Тепло рідних” тощо. 

За результатами Круглого столу будуть напрацьовані пропозиції щодо нормативно врегулювання діяльності геріатричних установ, забезпечення гідних та безпечних умов перебування осіб старшого віку та осіб з інвалідністю в цих установах, а також щодо можливості здійснення постійний моніторингу додержання прав людей, які в них перебувають.

Круглий стіл організовано Секретаріатом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини спільно з ГО «Україна без тортур» за підтримки Європейського союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України».

 

 

Slide 0
Thumbnail 0
Thumbnail 1
Thumbnail 2
Thumbnail 3
Поділитись:

Більше матеріалів



Email: ukraine.without.torture@gmail.com
Юридична адреса: Україна, 01034, місто Київ, вулиця Ярославів Вал, будинок 33 Б
Тел: + 380 96 010 91 60

Make Law Not Torture