Онлайн-форум моніторів НПМ

19 листопада, 2021

Main Photo

Відбувся перший форум моніторів НПМ у онлайн-форматі!

На цьому форумі ГО “Україна без тортур” у співпраці з Офісом Уповноваженого ВРУ з прав людини вирішили зосередитись на проблемних аспектах статусу громадських моніторів НПМ в Україні та їх гарантій.

 Наша команда підготувала грунтовне дослідження про юридичні та фактичні перепони ефективної роботи моніторів, до якого були долучені колишні та діючі монітори НПМ, регіональні представники та координатори взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини, а також експерти НПМ. Також ми звернулись до аналізу міжнародного досвіду втілення цього важливого механізму з попередження катувань.

Одним із завдань форуму було сформувати пропозиції, які в майбутньому зможуть покращити статус монітора НПМ. Так, досвідчені монітори презентували Дорожню карту для подальшого розвитку громадської складової НПМ.

 У своїх напрацюваннях ми визначили такі пріоритетні напрямки:

1. Формування політик та процедур, їх нормативне закріплення щодо рівноправної участі в національному превентивному механізмі громадських моніторів

2. Розвиток мережі громадських моніторів національного превентивного механізму

3. Посилення можливості впливу громадських моніторів НПМ, як на національному, так й на регіональному рівнях

 Окрім цього, наша команда підготувала Резолюцію до Президента України, Верховної Ради України та Уповноваженого ВРУ з прав людини, у якій ми наголосили на впровадженні яких змін потрібно зосередитись для ефективного функціонування НПМ в Україні.

 За посиланням ви можете ознайомитись з текстом резолюції та долучитись до її підписання: https://forms.gle/PdAVRvbS48eVHT6o7

У формі, за потреби, ви зможете внести свої коментарі та/або зауваження.

 Дякуємо всім за залученість! Сподіваємось, що ця подія стане поштовхом до дій та ефективної співпраці у напрямку розвитку статусу моніторів НПМ.

Поділитись:

Більше матеріалів



Email: ukraine.without.torture@gmail.com
Юридична адреса: Україна, 01034, місто Київ, вулиця Ярославів Вал, будинок 33 Б
Тел: + 380 96 010 91 60

Make Law Not Torture