Поділитися

Ув’язнені з підозрою на вірусний гепатит С не отримують лікування, камери потребують ремонту, а обладнання – заміни. Такі факти порушень виявили монітори НПМ під час візиту до Харківського СІЗО та Харківської міської медчастини №27.

Моніторингова група встановила, що:

  •  ув’язнені перебувають у збірному відділенні більше 2-х годин, що порушує правила приймання осіб до СІЗО;
  • у карцерних приміщеннях відсутні урни для сміття, а матраци та постільна білизна зберігаються на підлозі в коридорі;
  • в камерах користуються саморобними нагрівальними плитами, що є порушенням правил техніки безпеки;

Також монітори виявили недоліки, які призводять до порушення права ув’язнених на охорону здоров’я та належну медичну допомогу. Вони встановили, що особи, які прямують транзитом для відбування покарання, не оглядаються лікарем та отримують лише симптоматичне лікування. Хворі на гострі респіраторні вірусні захворювання перебувають в камерах спільно з іншими засудженими.

Ув’язнені з підозрою на вірусний гепатит С не пройшли необхідного обстеження та не отримують лікування. У медичній частині відсутня можливість проведення лабораторних досліджень, а лікар-стоматолог не забезпечений пломбувальним матеріалом для надання належної стоматологічної допомоги. Також моніторингова група не отримала на свій запит медичні картки деяких засуджених осіб, що може свідчити про втрату або приховування медичної документації.

Треба зазначити, що подібні порушення монітори фіксували під час візиту до Харківського СІЗО й минулого року. Засуджені та ув’язнені скаржилися на неналежні умови тримання, плісняву у камерах, зношеність матраців, подушок і ковдр. Втім, адміністрація установи не доклала зусиль для значних змін, тож це свідчить про системність порушень. Особливе занепокоєння викликають недоліки, які були виявлені в медичній частині, оскільки вони можуть нести загрозу здоров’ю та життю ув’язнених.

Публікація підготовлена в рамках проєкту від Netherlands Helsinki Committee, який спрямований на збір та аналіз інформації про проблеми та успіхи в протистоянні COVID-19 в СІЗО та виправних колоніях. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково відображають точку зору Netherlands Helsinki Committee або його партнерів.