Поділитися

Голова громадської організації “Україна без тортур”  долучився до координаційної зустрічі з новим Омбудсманом Людмилою Денісовою. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини звернулася до представників громадськості з пропозицією взяти  активну  участь в консультаціях щодо боротьби з дискримінацією під час проведення державних закупівель та фінансування різноманітних програм з державного бюджету.

Олександр Гатіятуллін запропонував, щоб Департамент НПМ займався функціями, згідно факультативного протоколу, а саме моніторингом місць несвободи з метою недопущення катувань та жорстокого поводження, а не реагуванням на звернення.

“Я в 2013 році був включений до НПМ в якості монітора і відразу визначив слабке місце. Якби я очолював відомство, в підпорядкуванні якого знаходяться місця несвободи, напевно дав би команду випускати із закладів усі скарги. Це б паралізувало б національний превентивний механізм і департамент займався не моніторингом, а розглядом жалоб і звернень, що у принципі і сталося. ”

Також Олександр Гатіятуллін запропонував провести зустріч де громадські організації, які залучені для реалізації НПМ, могли презентувати проект стратегічного плану розвитку  на наступні 5 років. Це необхідно для подальшої скоординованої роботи Офісу та ІГС .